Amarantová múka je v našich zemepisných šírkach ešte stále dosť neznáma

Amarantová múka plná bielkovín: Ideálna pre športovcov, celiatikov aj diabetikov

09. 04. 2014

Amarantová múka je v našich zemepisných šírkach ešte stále dosť neznáma. Poznajú ju viac menej najmä tí, ktorí majú bezlepkovú diétu, pretože sa využíva ako jedna z náhrad klasickej múky. Okrem tohto pozitíva sa však vyznačuje aj prítomnosťou vysokého množstva bielkovín a vlákniny, preto je vhodná napríklad aj pre vegetariánov, či vegánov.

Amarant, u nás rastlina známa pod názvom Láskavec, je starý poklad. Poznali ju už staré národy Inkov a Aztékov, ktoré sú opradené mnohými legendami. Avšak ako je známe, tieto národy sa obklopovali len tým najlepším a medzi ich poklady preto patrila aj táto obilnina. Zrno Amarantu bolo dokonca ich základnou obilninou a nazývali ju „svätým zrnom“. To teda svedčí o jej skutočnej vzácnosti.


Tiež by vás mohlo zaujať: Zemiaky, ryža či cestoviny: Ktoré prílohy jesť najčastejšie a ktoré čo najmenej?


Jedna z najvýživnejších rastlín na svete

Amarant je právom považovaný za jednu z najvzácnejších rastlín na svete. Oproti ostatným obilninám je totiž kvalitným  a nesmierne bohatým zdrojom bielkovín. Do svojho jedálnička by si ju pre tento benefit preto mali zaradiť všetci športovci, vegetariáni, či vegáni, ktorým chýbajú bielkoviny v dôsledku deficitu konzumácie mäsa či živočíšnych produktov, ako aj ľudia, ktorí potrebujú z akéhokoľvek dôvodu doplniť bielkoviny, či už sú ťažko pracujúci, alebo sa jedná o pacientov v rekonvalescencii.

Vhodná pre celiatikov

V našich končinách je Láskavec známy najmä v podobe amarantovej múky. Do kontaktu s ňou prichádzajú najmä ľudia s bezlepkovou diétou, pretože je vhodná ako náhrada klasickej múky s lepkom. Má charakteristickú korenistú chuť a je mierne štipľavá. Je preto dobré nepoužívať ju samostatne, ale najlepšie v kombinácii s inými múkami. Zaistí sa tým výborná chuť a kvalita vzniknutého produktu.


Tiež by vás mohlo zaujať: Vinník vášho vysokého cholesterolu odhalený: A prekvapivo ním nie je masť


Maximálne 30%

Amarantová múka by sa mala pri nahrádzaní vždy skombinovať s nejakou inou múkou, aby bol výsledok chuťovo a konzistentne vyvážený. Obsah amarantovej múky v zmesi by mal byť podľa skúseností maximálne 30%-ný. Ak by ste jej do zmesi na prípravu nejakej suroviny pridali viac, alebo dokonca piekli len výlučne z nej, výsledok by bol pritvrdý. Amarantová múka je vhodná najmä na prípravu nekvasených druhov chleba.

Čo obsahuje?

Amarant je nesmierne výživná obilnina, v ktorej útrobách sa ukrývajú:

  • flavonoid rutín – vhodný pri problémoch so žilami
  • aminokyselina lyzín – dôležitá pre duševné zdravie
  • minerály - draslík, horčík, zinok, mangán, železo, vápnik
  • vitamíny - skupiny B, C, E
  • antioxidanty – selén
  • nenasýtené mastné kyseliny
  • bielkoviny – trojnásobné množstvo ako v ostatných obilninách
  • vláknina – 4 krát viac ako v ostatných obilninách

Tiež by vás mohlo zaujať: Ušetrite aj vy: Ktoré potraviny možno jesť aj po záruke?


Pre diabetikov, aj chudnúcich

Práve vďaka nenasýteným mastným kyselinám, ktoré amarantová múka obsahuje, má vplyv aj na znižovanie cholesterolu v krvi. Amarantová múka tiež neobsahuje jednoduché cukry, ale zložené, vďaka čomu si drží nízky glykemický index. Na základe toho je vhodná aj pre diabetikov. Obľubu v nej si však môžu nájsť napríklad aj pacienti s obezitou, či ľudia túžiaci po úprave svojej hmotnosti.

Kde ju kúpite?

Amarantovú múku možno kúpiť v bio-obchodoch aj cez internet. Jej cena je v porovnaní s klasickou o dosť vyššia – za 300 gramový balíček zaplatíte od 1,30 eura.


Používate amarantovú múku? Na prípravu čoho všetkého ju využívate? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

TEXT: Nela
Foto: freedigitalphotos.net

Súvisiace články