Obľúbené rezne možno pripraviť aj na menej známe spôsoby

Vymeňte klasický rezeň za niečo extra: Vyskúšajte niektorý z našich tipov

16. 09. 2014

Rezeň na obed patrí k nedeľňajšej klasike. Či už sa stretávate so svojimi blízkymi pri spoločnom stole pravidelne, alebo chystáte nedeľný obed len príležitostne, vyskúšajte aj menej známe variácie ako pripraviť obľúbené rezne.

Námornícke rezne

Námornícke rezne sú vďaka šľahačke veľmi jemné a mäkké. Nasledujúci recept je na jeden plech do rúry klasickej veľkosti.

Potrebujeme:

  • 1,5 kg bravčového karé bez kosti
  • 1 téglik šľahačky
  • 100-150 g strúhaného syra
  • olej, soľ, korenie

Postup: Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na rezne, naklepeme z jednej strany, osolíme a okoreníme. Plech vymastíme olejom a poukladáme tesne vedľa seba rezne. Dáme zapiecť do rúry na 200ºC pokiaľ mäso zvrchu nezbelie. Vyberieme z rúry, na každý rezeň položíme kôpku strúhaného syra a rovnomerne polejeme všetky rezne šľahačkou. Pečieme ďalej na 200ºC 15 minút, potom znížime teplotu na 160ºC a dopečieme asi 30 minút. Rezne sú hotové, keď je povrch zlatistý a väčšina tekutiny vsiakla, na plechu zostane spolu s rezňami hustejšia smotanová omáčka. Podávame s opekanými zemiakmi a zaváranými brusnicami alebo ríbezľami.


Mohlo by vás zaujať: Mäso so zemiakmi: Klasická kombinácia, ktorá nikdy nezomrie


Obrátené (dunajské) rezne

Trochu iný postup ako zvyčajný trojobal a pripravíte chuťovo úplne iné jedlo.

Potrebujeme:

  • 400 g hovädzieho zadného alebo bravčového karé
  • 2 vajcia
  • strúhanku
  • soľ, masť, alebo olej

Postup: Z umytého a osušeného mäsa nakrájame rezne, ktoré mierne naklepeme a osolíme. Do väčšej misy nasypeme strúhanku a obalíme v nej rezne, strúhanku dobre povtláčame rukami do mäsa. Necháme chvíľu odstáť, zatiaľ vajíčka rozšľaháme s troškou soli. Do rozšľahanej vaječnej zmesi namáčame strúhankové rezne a ihneď vyprážame z oboch strán na horúcej masti, z každej strany asi 3 minúty. Rezne vložíme do hlbšieho pekáča, prilejeme časť masti, na ktorej sme ich vyprážali, podlejeme horúcou vodou alebo vývarom a pečieme prikryté 30-40 minút na 200ºC, kým tekutina nevsiakne do rezňov. Podávame s dusenou ryžou a čerešňovým alebo višňovým kompótom. Inou prílohou môže byť kukuričná polenta, ktorú po stuhnutí nakrájame a prelejeme roztopeným maslom. Polentu uvaríme z 300 g kukuričnej krupice a litra horúcej vody, po zhustnutí občas premiešame a varíme poloprikryté ešte 15 minút. Vylejeme na vymastený plech a nakrájame.


Mohlo by vás zaujať: Jednoduché kuracie prsia trikrát inak: Ktorý recept vyskúšate vy?


Rezne s jablkami

Tento recept je pre milovníkov kombinácie mäsa s ovocím. Rezne sú šťavnaté a jablká dodajú mäsu zaujímavú chuť.

Potrebujeme:

  • 400 g bravčového mäsa
  • 3 väčšie jablká
  • 1 vajce
  • 0,5 dl mlieka
  • 60 g hrubej múky
  • 1 dl jablčného muštu alebo džúsu
  • bravčovú masť alebo olej, maslo
  • soľ, korenie

Postup: Umyté mäso osušíme a nakrájame na tenké rezne, ktoré osolíme a okoreníme. Z oboch strán ich opečieme v horúcej masti. Kúskom masla vymastíme zapekaciu sklenenú misu, poukladáme do nej vrstvu opečených rezňov a prikryjeme plátkami jabĺk. Z múky, vajíčka a mlieka si pripravíme cestíčko, ktorým polejeme jablká. Znovu uložíme vrstvu mäsa, jabĺk a polejeme cestíčkom. Až minieme všetky suroviny, povrch polejeme jablčným muštom a dáme upiecť prikryté do vyhriatej rúry do mäkka, asi 35-40 minút pri 180ºC. Podávame s opekanými zemiakmi.


Ako často a na aké spôsoby si rezne pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

TEXT: mm
Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články