Kuracie mäso patrí na Slovensku jednoznačne medzi najobľúbenejšie

Kuracie zvyšky sa v kuchyni nestratia: Pripravte si z nich tieto pochúťky

14. 10. 2014

Kuracie mäso patrí na Slovensku jednoznačne medzi najobľúbenejšie. Radi ho pripravujete aj vy, ale občas vám z neho zvýši? Nevadí, vlastne môžete byť radi, že máte poruke surovinu na ďalšie jedlo. Máme pre vás niekoľko tipov, ako si pripraviť zo zvyškov kuraťa lahodnú večeru či raňajky. Keďže ide o zvyšky, neudávame presné hmotnosti surovín – spoľahnite sa na svoj úsudok, určite nič nepokazíte.

Kuracia tortilla

Potrebujeme:

  • tortilla placky
  • syr podľa chuti – eidam, cheddar (môžete aj skombinovať)
  • cibuľku
  • mäsitú papriku (zelenú alebo červenú)
  • tepelne spracované kuracie prsia
  • kyslú smotanu

Postup: Grilované, varené alebo pečené kuracie mäso si nakrájame na malé kocky, rovnako papriku a na krúžky si pokrájame aj cibuľku. Všetko hodíme na vyhriatu panvicu s troškou oleja a robíme asi 5-10 minút. Popritom si nastrúhame syr na hrubšie prúžky. Časť si vopred nasypeme na polovicu tortillovej placky. Keď zelenina trochu zmäkne, zmes odstavíme a tiež z nej primerané množstvo nasypeme na pripravenú tortillu (resp. len na jej polovicu – druhá polovica ostáva prázdna). Zmes opäť posypeme syrom a tortillu preložíme. Keď máme všetky pripravené, dáme ich zapiecť do rúry, kým sa syr neroztopí. Rozkrájame na trojuholníčky a podávame s kyslou smotanou.


Mohlo by vás zaujať: Rýchly tip na obed či večeru? Tieto minútky vám ušetria čas a chutia skvele!


Kuracia nátierka

Potrebujeme:

  • kuracie mäso bez kože
  • maslo
  • čierne korenie
  • soľ
  • trochu póru, cibuľku alebo cibuľu (čo doma nájdete)
  • soľ
  • lyžicu majonézy, majolenky, alebo tatárskej omáčky

Postup: Kuracie mäso bez kože rozmixujeme na jemno a maslom a lyžicou majonézy či jej variácie. Ochutíme soľou a čiernym korením, môžeme pridať pár kvapiek citróna. Pridáme nadrobno pokrájaný pór alebo cibuľku. Podávame s chrumkavým chlebom alebo hriankami.


Mohlo by vás zaujať: Jednoduché kuracie prsia trikrát inak: Ktorý recept vyskúšate vy?


Kurací šalát s majonézou

Potrebujeme:

  • kuracie mäso bez kože
  • majonézu (alebo tatársku omáčku či majolenku)
  • soľ
  • čierne korenie
  • vajíčko na tvrdo
  • smotanu alebo biely jogurt

Postup: Kuracie mäso si prstami rozoberieme na malé kúsky. Vajíčko postrúhame nadrobno. Pripravíme si nálev z majonézy a bieleho jogurtu alebo smotany, dochutíme soľou a čiernym korením. Ak máte pór, pridajte ho nadrobno nakrájaný a všetko spolu premiešajte. Podávať môžete s chlebom alebo bagetkou.


Mohlo by vás zaujať: Kuracie minútky prídu počas týždňa vhod: Na stole ich máte za pár minút


Ľahký kurací šalát

Potrebujeme:

  • kuracie mäso bez kože
  • rímsky šalát
  • paradajky
  • 2 vajíčka natvrdo
  • cibuľku
  • ďalšiu zeleninu podľa chuti
  • sójovú omáčku
  • čierne korenie, pikantnú zmes korenín
  • olivový olej
  • ocot
  • dijonskú horčicu

Postup: Kuracie mäso hodíme na panvicu, aby sa zohrialo. Ak nebolo ochutené, tak okoreníme, pokvapkáme sójovou omáčkou. Medzitým si umyjeme šalát a nakrájame ho na menšie kúsky. Nakrájame si vajíčka, paradajky a cibuľku. Pripravíme si dresing – pol dielu olivového oleja, pol dielu octu, malá lyžička dijonskej horčice (keď máte radi nasladlé chute, môžete pridať aj trochu medu). Zeleninovú zmes zalejeme a poriadne premiešame. Na vrch dáme zohriate kura (ak bolo vcelku, nakrájame na kúsky podľa našej chuti) a môžeme podávať.


Aké zaujímavé špeciality z kuraciny si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

TEXT: Zora
Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články