Mäsové rolády ozvláštnia váš stôl: Pripravte si tie najchutnejšie

Plnené morčacie mäso

thinkstockphotos.com

„Na prírodno“, pečené, vyprážané – to sú tri najčastejšie spôsoby prípravy mäsa medzi slovenskými gazdinkami. Skúste si raz za čas dopriať zmenu a pripraviť si svoj obľúbený kus mäsa inak ako zvyčajne. Rýchlou a jednoduchou alternatívou sú rolády, ktoré okrem toho, že vynikajú skvelou chuťou, očarujúco pôsobia aj na tanieri.

Roláda v lístkovom ceste

Potrebujeme:

  • 1 balenie kuracích pŕs
  • 1 balenie lístkového cesta
  • 1 vajce
  • 100 g slaniny
  • 100 g šunky
  • 100 g nastrúhaného tvrdého syra
  • soľ
  • korenie
  • mletú červenú papriku
  • rascu

Postup: Lístkové cesto rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme. Kuracie prsia si nakrájame na tenké plátky a naukladáme ich na lístkové cesto. Posypeme soľou, korením, mletou červenou paprikou a na každý kus mäsa položíme na kúsky nakrájanú šunku, slaninu a strúhaný syr. Roládu zavinieme, vrch potrieme rozšľahaným vajcom, posolíme a posypeme rascou. Na viacerých miestach roládu poprepichujeme vidličkou. Pečieme pri 170°C asi 45 minút.


Mohlo by vás zaujať: Zostalo vám mäso? Pomeľte ho a pripravte si výborný obed či večeru


Šampiňónová roláda

Potrebujeme:

  • 300 g kuracích pŕs
  • 100 g šunky
  • 100 g šampiňónov (najlepšie čerstvých)
  • 3 vajcia
  • 100 ml mlieka
  • 1 lyžica hladkej múky
  • soľ
  • korenie

Postup: Mäso nakrájame na plátky, vyklepeme, osolíme a okoreníme. Naukladáme naň plátky šunky. Šampiňóny nakrájame na kúsky a opečieme ich na oleji. Pridáme ku nim rozšľahané vajcia a pripravíme z nich praženicu, ktorou naplníme prsia. Zvinieme, omoceme niťou, aby držali pohromade a opekáme na oleji, kým nie je mäso hotové.


Mohlo by vás zaujať: Domáce dobroty z mletého mäsa: V lístkovom ceste, roláde aj zapečné je výborné


Roláda z mletého mäsa

Potrebujeme:

  • ½ kg mletého mäsa
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce + 4 vajcia uvarené natvrdo
  • 1 rožok
  • 1 lyžica strúhanky
  • 1 vajce
  • soľ
  • korenie
  • korenie na mleté mäso

Postup: Mleté mäso posolíme, okoreníme, pridáme vajce, prelisovaný cesnak, na kúsky nakrájanú cibuľu a nakrájaný, vo vode namočený a vyžmýkaný rožok. Následne zmes podľa potreby zahustíme strúhankou a premiešame. Natvrdo uvarené vajcia olúpeme a umyjeme. Do formy na srnčí chrbát dáme polovicu mäsovej zmesi a do jej stredu naukladáme pozdĺžne vedľa seba vajcia. Doložíme zvyšok mäsovej plnky tak, by boli vajcia rovnomerne schované zo všetkých strán vo vnútri rolády. Vrch rolády potrieme olejom. Dáme piecť pri teplote 180°C asi na 40 – 50 minút, resp. kým nebude mäso hotové.


Poznáte nejaký recept na prípravu ďalšej mäsovej rolády? Napíšte ho ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Oliver
Odporúčame