Cvikla alebo červená repa je dosť rozšírená v našich zemepisných šírkach a konzumuje sa najmä v podobe prírodných štiav, v polievkach či v šalátoch. Na naše územie bola privezená ešte v časoch Veľkomoravskej ríše z Byzancie. Už antickí učenci zdravej výživy ocenili jej výnimočné liečebné vlastnosti. Súčasní vedci nielenže potvrdili výsledky svojich predchodcov, ale tiež dokázali, že červená repa je jedinečná zelenina a žiadna iná ju nedokáže v ľudskej strave nahradiť.
Pozitívne vlastnosti cvikly sú v jej osobitej nutričnej hodnote spätej s dvoma črtami. Prvú tvorí unikátny súbor stopových prvkov, ktoré nikde takto pohromade nenájdeme a po druhé, cvikla obsahuje veľké množstvo látok, ktoré sa zachovávajú aj pri jej tepelnom spracovaní. Teda, o jej pozitívach niet už žiadnych pochýb.
Jej zloženie je pestré
Cvikla obsahuje mnoho látok prínosných pre naše telo:
- Sacharidy 14% z celkového zloženia: glukóza, fruktóza, sacharóza (6%), pektíny.
- Vitamíny, minerály, stopové prvky: B, C (v menšom množstve), karotenoidy, kyselina listová a pantoténová, draslík, železo, horčík, mangán, jód, kobalt, meď, zinok, fosfor, síra, cézium, rubídium, chlór atď. – takmer celá Mendelejevova tabuľka, ale vo výraznom množstve!
- Organické kyseliny: citrónová, jablčná, šťaveľová.
- Aminokyseliny: betaín, betanín, lyzín, valín, arginín, histidín atď.
- Vláknina – veľké množstvo.
Sto gramov cvikly obsahuje 40 kcal, 1,5 g bielkovín, 0,1 g tukov a 8,8 g sacharidov. Užitočné vlastnosti repy sú najmä v jej biochemickom zložení.
Mohlo by vás zaujať: Trápi vás prekyslenie organizmu? Doprajte si túto zeleninu a ovocie
V čom vám môže cvikla pomôcť?
1. Cvikla je užitočná pri chronickej zápche a v boji proti obezite
Vďaka vláknine, organickým kyselinám a iným prvkom reguluje metabolické procesy, zvyšuje črevnú peristaltiku. Cvikla je čističom organizmu číslo 1, ozdravuje črevo, ničí hnilobné baktérie nielen pomocou mechanického účinku vlákniny. Okrem toho je nízkokalorickým produktom. S tým súvisí aj popularita a efektivita cviklových diét pri znižovaní váhy.
2. Používa sa pri obezite, ochoreniach pečene a hypertenzii
Cvikla je užitočná aj preto, že obsahuje lipotropnú (tuk rozpúšťajúcu) látku betaín, ktorá reguluje metabolizmus tukov, zabraňuje infiltrácii pečene a pomáha znižovať krvný tlak. Cviklový betaín plní svoju funkciu rovnako ako v čerstvom, tak aj v uvarenom stave.
Horčík nachádzajúci sa v repe vo veľkom množstve podporuje liečbu aterosklerózy a hypertenzie. Cvikla má močopudný a laxatívny účinok. Má anestetické účinky, je liekom proti bolesti, podporuje hojenie, pomáha organizmu v boji s depresiami a je vynikajúcim prostriedkom pri stave opitosti.
3. Červená repa je užitočná pre zdravú krvotvorbu
Obsahuje stopové prvky zodpovedné za tieto procesy. Ľudia, ktorých strava je obohatená o túto zeleninu len zriedka trpia anémiou.
4. Výborná v tehotenstve
Červená repa je veľmi dôležitá pre tehotné ženy. Kyselina listová, ktorá je jej súčasťou, je dôležitá pred počatím a na začiatku tehotenstva pre zdravý vývin najmä nervového systému dieťaťa. Navyše, v tehotenstve sú časté zápchy, ktoré cvikla pomáha odstraňovať.
5. Pomáha v liečbe ochorení štítnej žľazy a rakoviny
Cvikla sa pýši prvenstvom v obsahu jódu spomedzi inej koreňovej zeleniny a touto vlastnosťou je najužitočnejšou pri ochoreniach štítnej žľazy. Existuje predpoklad, že betaín zamedzuje i vzniku zhubných nádorov a dlhoročným výskumom bol potvrdený aj ten fakt, že cvikla je silným zdrojom energie.
Mohlo by vás zaujať: Červená repa: Smelý bojovník za krásu a proti rakovine
Kedy radšej opatrne?
Príčina nespočíva v dĺžke alebo spôsobe tepelnej úpravy cvikly, ale v jej organickom a chemickom zložení. Preto, ak trpíte nejakým nižšie spomínaným ochorením, doprajte si cviklu len výnimočne.
1. Osteoporóza a náchylnosť k nej
Dôvodom je, že cvikla narušuje vstrebávanie vápnika.
Pretože je to sladká zelenina s vysokým obsahom cukru.
3. Urolitiáza (hlavne oxalúria)
Konzumácia červenej repy je kontraindikáciou aj v tomto prípade, pretože obsahuje kyselinu šťaveľovú. Na internete nájdete mnoho receptov na liečbu obličkových a močových kameňov pomocou šťavy z cvikly. Ale v každom prípade, ak si nechcete viac uškodiť, vyhnite sa jej konzumácii!
4. Chronická hnačka
Červená repa má totiž výrazné laxatívne účinky.
Mohlo by vás zaujať: Máte časté zdravotné problémy? Príčinou môže byť prekyslenie organizmu!
Cvikla v ľudovom liečiteľstve
Recepty na liečenie ochorení, pri ktorých pomáha červená repa.
Hypertenzia: Čerstvú šťavu z repy zmiešajte s lyžičkou medu. Pite pred jedlom asi štvrtinu pohára.
Pri zápche: Pre tento účel poslúžia rôzne pokrmy z repy, vývary, polievky a šťavy.
Pri liečbe tuberkulózy: Repa ako súčasť rôznych diétnych jedál, určených k liečbe tuberkulózy.
Pri nádche: Čerstvú šťavu si kvapkajte do nosa 2-3 kvapky 3 x denne.
Pri liečbe vredov, rôznych prasklín na koži: Uvarte repu na kašu, potierajte si ňou postihnutú oblasť a obviažte obväzom. Vo forme masky pomáha aj pri liečbe akné.
Skorbut: S týmto ochorením sa stretávame už len výnimočne, ale najlepšie pomáha nakladaná repa alebo v polievke boršč.
Máte radi cviklu? Ako často si ju doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na