Zlepšite si náladu a porazte smútok: Doprajte si tieto potraviny!

Musli

thinkstockphotos.com

Keksíky, čokoláda, čipsy alebo slané oriešky vám pomôžu zahnať podráždenosť len na krátku chvíľu a sú prázdnym zdrojom kalórií. Maškrtiť sa dá aj zdravšie. Ktoré potraviny zlepšia náladu a prospejú zdraviu?

1. Marhule

Marhule sú vhodnou zložkou jedálnička, keď vás trápi fyzické alebo duševné vyčerpanie. Pomôžu prekonať únavu, poruchy koncentrácie a zlepšia náladu. Dodajú telu železo, ale aj vitamín C, ktorý podporuje jeho vstrebávanie. Pre tvorbu krvi a lepšie zásobovanie buniek kyslíkom má význam aj kyselina listová. Na činnosť nervovej sústavy má vplyv aj draslík, ktorý je v marhuliach tiež zastúpený.

2. Banány

Banány sú známym ovocím s upokojujúcimi účinkami. Nachádza sa v nich aminokyselina tryptofán, ktorá podporuje tvorbu serotonínu a melatonínu. Serotonín je hormónom dobrej nálady a melatonín je nevyhnutný pre kvalitný spánok. V banánoch sa nachádza aj draslík, ktorý nielenže znižuje krvný tlak, ale priaznivo ovplyvňuje činnosť nervovej sústavy i svalov.


Mohlo by vás zaujať: Orechy pre dlhší život aj proti depresiám: Ktoré druhy sú pre vás najlepšie?


3. Mandle

Okrem toho, že sú zdrojom flavonoidov, zdravých tukov, vlákniny i bielkovín, obsahujú horčík, draslík a železo. Železo je potrebné pre tvorbu erytrocytov, draslík prospieva mozgu, horčík sa podieľa na tvorbe energie a uvoľňuje napätie. Mandle teda zlepšujú náladu a pomáhajú pri nespavosti.

  • Tip na použitie

Olúpané mandle jemne opražte na malom množstve olivového oleja. Dochuťte ich morskou alebo himalájskou soľou, poprípade bylinkami. Po opražení ich uložte na papierový obrúsok, aby ste sa zbavili prebytočného oleja. Mandle možno pripraviť aj v rúre pri teplote približne 180 stupňov Celzia.

4. Nelúpané hnedé proso

Táto obilnina je vyzdvihovaná hlavne kvôli obsahu kyseliny kremičitej, ktorá prospieva vlasom, pokožke a kĺbom a tiež posilňuje celkovú obranyschopnosť. Náladu pozitívne ovplyvňujú horčík so železom, ale aj obsah vitamínov skupiny B. Komplex vitamínov B je nevyhnutný pre správne fungovanie metabolizmu i nervovej sústavy.

  • Tipy na použitie

Hnedé proso môžete jednoducho pridať do jogurtov, obilninových kaší, zeleninových a ovocných štiav či smoothies. Zomleté ho možno použiť aj pri pečení. Stačí nahradiť časť bežne používanej múky. Ak chcete naplno pocítiť pozitívne účinky tejto obilniny, doprajte si denne 1-2 polievkové lyžice.


Mohlo by vás zaujať: Úzkostné stavy môžu potrápiť každého: Vyhnite sa im pomocou týchto potravín


5. Šampiňóny

Patríte k milovníkom húb? Viac radosti do života vám prinesie aj konzumácia šampiňónov. Obsahujú vitamín D. Nedostatok tohto vitamínu sa spája s depresívnymi a úzkostnými stavmi. V šampiňónoch sa ďalej nachádzajú aj ďalšie látky, ktoré pozitívne vplývajú na náladu. Sú to vitamíny zo skupiny B, draslík, horčík a železo.

6. Avokádo

Avokádo obsahuje omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré zmierňujú depresívne stavy, podporujú koncentráciu a pomáhajú lepšie zvládať stresové situácie. Majú významné protizápalové účinky. Pozitívne vplývajú na náladu aj vďaka obsahu draslíka a vitamínov zo skupiny B.


Mohlo by vás zaujať: Zdravé a chutné avokádo: Skúste výborné recepty pre teplú aj studenú kuchyňu


7. Tofu

Kvalitné tofu je skvelým zdrojom aminokyseliny tryptofán, nenasýtených mastných kyselín, vitamínov skupiny B, železa a horčíka. Všetky tieto látky sa podieľajú na zlepšení nálady a dodávajú energiu.

  • Tip na použitie

Z tofu si môžete pripraviť napríklad chutnú nátierku.

Suroviny: 200 g tofu syra, 1 PL sójovej omáčky tamari, 2 PL domáceho masla, 2 vajíčka uvarené natvrdo, cesnak, soľ, pažítka

Postup: Najemno nakrájaný tofu syr zmiešajte s maslom na hladkú pastu a pridajte tamari, pretlačený cesnak, kúsky vajíčka a soľ. Ozdobte čerstvou pažítkou.


Ktoré zo spomínaných potravín konzumujete najčastejšie a v akej forme? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Mirka
Odporúčame