Kuracie mäso je ľahké, nie je drahé a ak sa dobre pripraví, je aj veľmi chutné

Kura trikrát inak: Jednoduché a chutné recepty na víkendový obed

16. 05. 2015

Kuracie mäso je ľahké, nie je drahé a ak sa dobre pripraví, je aj veľmi chutné. Okrem toho je dobrým zdrojom proteínov, pyridoxínu, niacínu či aminokyselín. Výhodou tohto mäska je aj fakt, že z neho veľa nepriberiete. Dožičte sebe aj svojej rodine chutný obed či večeru a pripravte si kurča na niektorý z nasledujúcich spôsobov!

Kura na víne

Potrebujeme:

  • kura
  • asi 2 dcl bieleho vína
  • 1 lyžicu hladkej múky
  • smotanu
  • asi 100 gramov masla
  • soľ, korenie
  • bylinky podľa chuti

Postup: Očistené kurča osolíme, okoreníme a opečieme na masle. Dáme ho do pekáča, podlejeme bielym vínom a pečieme. Snažíme sa ho čo najčastejšie vínom celé prelievať a podľa potreby víno dolievame. Keď je kura hotové, odložíme si ho na chvíľku do tepla a pripravíme si k nemu omáčku. Ku šťave, ktorá ostala v pekáči pridáme trochu horúcej vody a smotanu so zapracovanou múkou. Povaríme a dochutíme podľa potreby soľou, korením či bylinkami. Podávame najlepšie s pečenými zemiakmi.


Mohlo by vás zaujať: Jednoduché kuracie prsia trikrát inak: Ktorý recept vyskúšate vy?


Kurča na šľahačke

Potrebujeme:

  • 1 kura (resp. podľa chuti jeho časti, napr. stehná)
  • 1 kg zemiakov
  • 2 paradajky
  • 1 papriku
  • 1 šľahačku na varenie
  • soľ, korenie, vegetu alebo bujón

Postup: Kurča umyjeme, nakrájame na porcie podľa potreby, osolíme ho, okoreníme a rýchlo opečieme na oleji. Potom ho dáme do zapekacej misy a pridáme aj ošúpané, na osminky nakrájané zemiaky. Na vrch dáme nakrájanú zeleninu.Podlejeme vodou s rozmiešanou vegetou alebo bujónom. Všetko zalejeme sladkou smotanou a dáme piecť.


Mohlo by vás zaujať: Kontroverzné kuracie mäso: Viete, čo všetko sa v ňom skrýva?


Kura na pive

Potrebujeme:

  • kura
  • 3 strúčiky cesnaku
  • olej
  • 1 pivo
  • 1 kápiu
  • mletú papriku – sladkú
  • soľ

Postup: Cesnak si prelisujeme, kura ním potrieme a dáme ho do vyhriatej rúry. Olej zmiešame so soľou, sladkou paprikou, pivom a nadrobno nakrájanou kápiou. Touto zmesou kura počas pečenia pravidelne polievame. Najlepšie chutí s pečenými zemiakmi a šalátom.


Na aké rozličné spôsoby si kura doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

TEXT:
Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články