Málo kalórií a výborná chuť: Pustite cuketu do svojej kuchyne

Zapekaná cuketa so syrom

thinkstockphotos.com

Cuketa sa v mysliach mnohých spájala len so svojou grilovanou podobou. Pritom je jej využitie omnoho obsiahlejšie a dá sa z nej pripraviť nespočetné množstvo receptov, ktoré sú rovnako tak chutné, ako zdravé. Nenechajte si ani vy ujsť túto skvelú pochúťku a pripravte si z nej úžasne chutiace bezmäsité jedlá, za ktorými budete zaručene vylizovať tanier.

Cuketová kapsa

Potrebujeme:

  • 1 cuketu
  • 30 dkg tvrdého syra
  • 2 vajcia
  • soľ
  • olej
  • strúhanku
  • majoránku

Postup: Cuketu umyjeme a nakrájame na kolieska. Posypeme ju soľou a necháme chvíľu postáť. V miske si rozmixujeme vajíčka a primiešame do nich postrúhaný syr, majoránku a strúhanku tak, aby nám vzniklo cestíčko, v ktorom môžeme vyprážať. Na rozpálený olej nanesieme lyžicu syrovej zmesi, do stredu ktorej položíme cuketu. Zalejeme druhou lyžicou syrovej zmesi a vypražíme.


Mohlo by vás zaujať: Cuketové recepty pre zdravie aj lepšiu líniu: Skúšali ste ich už?


Cuketový nákyp

Potrebujeme:

  • ½ kg zemiakov
  • 2 stredné cukety
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice polohrubej múky
  • 2 lyžice oleja
  • ½ kyslej smotany
  • 100 g tvrdého syra
  • soľ
  • drvenú rascu
  • mletú červenú papriku
  • petržlenovú vňať
  • maslo

Postup: Zemiaky aj cuketu očistíme a pokrájame na kolieska. V miske rozmiešame vajcia, pridáme ku nim smotanu a dobre premiešame. Pridáme ďalej soľ, postrúhaný syr, posekanú petržlenovú vňať, múku a dobre premiešame. Cesto je dobré nechať chvíľu, asi 30 minút postáť. Do vymasteného pekáča poukladáme vrstvy zemiakov a cukety, z ktorých každú posypeme soľou, paprikou a rascou. Dáme zapiecť do rúry pri teplote asi 180°C na zhruba 30 minút a následne ich zalejeme syrovou zmesou. Dáme zapiecť ešte na cca 15 minút až kým sa nevytvorí zlatohnedá kôrka a podávame so zeleninovým šalátom.


Mohlo by vás zaujať: Sezóna cukety je v plnom prúde: Pripravte si z nej doma tieto dobroty


Cuketová omáčka na cestoviny

Potrebujeme:

  • 3 stredné cukety
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 kyslú smotanu
  • olivový olej
  • soľ
  • bazalku
  • oregano

Postup: Cukety umyjeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Na olivovom oleji orestujeme na jemno nakrájanú cibuľu a pridáme ku nej cuketu. Pridáme aj koreniny a bylinky. Dusíme zhruba 10 minút a následne pridáme aj prelisovaný cesnak. Prilejeme kyslú smotanu a rozmixujeme.


Aké chutné jedlá si z cukety pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Oliver
Odporúčame