Cuketa sa v mysliach mnohých spájala len so svojou grilovanou podobou. Pritom je jej využitie omnoho obsiahlejšie a dá sa z nej pripraviť nespočetné množstvo receptov, ktoré sú rovnako tak chutné, ako zdravé. Nenechajte si ani vy ujsť túto skvelú pochúťku a pripravte si z nej úžasne chutiace bezmäsité jedlá, za ktorými budete zaručene vylizovať tanier.
Cuketová kapsa
Potrebujeme:
- 1 cuketu
- 30 dkg tvrdého syra
- 2 vajcia
- soľ
- olej
- strúhanku
- majoránku
Postup: Cuketu umyjeme a nakrájame na kolieska. Posypeme ju soľou a necháme chvíľu postáť. V miske si rozmixujeme vajíčka a primiešame do nich postrúhaný syr, majoránku a strúhanku tak, aby nám vzniklo cestíčko, v ktorom môžeme vyprážať. Na rozpálený olej nanesieme lyžicu syrovej zmesi, do stredu ktorej položíme cuketu. Zalejeme druhou lyžicou syrovej zmesi a vypražíme.
Mohlo by vás zaujať: Cuketové recepty pre zdravie aj lepšiu líniu: Skúšali ste ich už?
Cuketový nákyp
Potrebujeme:
- ½ kg zemiakov
- 2 stredné cukety
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 vajcia
- 2 lyžice polohrubej múky
- 2 lyžice oleja
- ½ kyslej smotany
- 100 g tvrdého syra
- soľ
- drvenú rascu
- mletú červenú papriku
- petržlenovú vňať
- maslo
Postup: Zemiaky aj cuketu očistíme a pokrájame na kolieska. V miske rozmiešame vajcia, pridáme ku nim smotanu a dobre premiešame. Pridáme ďalej soľ, postrúhaný syr, posekanú petržlenovú vňať, múku a dobre premiešame. Cesto je dobré nechať chvíľu, asi 30 minút postáť. Do vymasteného pekáča poukladáme vrstvy zemiakov a cukety, z ktorých každú posypeme soľou, paprikou a rascou. Dáme zapiecť do rúry pri teplote asi 180°C na zhruba 30 minút a následne ich zalejeme syrovou zmesou. Dáme zapiecť ešte na cca 15 minút až kým sa nevytvorí zlatohnedá kôrka a podávame so zeleninovým šalátom.
Mohlo by vás zaujať: Sezóna cukety je v plnom prúde: Pripravte si z nej doma tieto dobroty
Cuketová omáčka na cestoviny
Potrebujeme:
- 3 stredné cukety
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 kyslú smotanu
- olivový olej
- soľ
- bazalku
- oregano
Postup: Cukety umyjeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Na olivovom oleji orestujeme na jemno nakrájanú cibuľu a pridáme ku nej cuketu. Pridáme aj koreniny a bylinky. Dusíme zhruba 10 minút a následne pridáme aj prelisovaný cesnak. Prilejeme kyslú smotanu a rozmixujeme.
Aké chutné jedlá si z cukety pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na