Ilustračné foto

Výživný, chutný a zdravý: Vyberte si jarný šalát podľa vášho gusta

10. 05. 2016

Jar je obdobím, ktoré mnohí ľudia využívajú na celkovú očistu organizmu. Viac športujú, starajú sa o svoje telo a konzumujú ľahšie jedlá. K takým patria napríklad i skvelé jarné zeleninové šaláty. Pripravili sme si pre vás zopár receptov, ktoré v našich končinách síce nie sú celkom tradičné, no chutia úžasne a sú vhodné aj ako hlavné denné jedlo.

Caesar šalát s avokádom a kuracím mäsom

Potrebujeme:

Na šalát:

  • 500 g kuracích pŕs bez kože (prekrojených pozdĺžne na polovicu)
  • 200 g prerastenej slaniny nakrájanej na pásiky (nemusí byť)
  • 2 vajcia varené natvrdo (nemusí byť)
  • 1 hlávku čínskej kapusty (nakrájanej na kocky)
  • 1 avokádo (nakrájané na kocky)
  • 100 g strúhaného parmezánu
  • 1 polievkovú lyžicu cesnakového prášku
  • 2 polievkové lyžice sušenej petržlenovej vňate
  • štipku soli

Dressing:

  •  jeden neochutený grécky jogurt
  • 1 polievkovú lyžicu olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku (pretlačeného)
  • šťavu z ½ citróna
  •  soľ
  •  mleté čierne korenie

Postup: Na panvici si predhrejeme olej. Rozkrojené kúsky kuracích pŕs z každej strany ochutíme cesnakom v prášku, petržlenom a soľou. Na panvici opečieme kurča z oboch strán do zlatista. Potom mäso odoberieme na tanier. Vo výpeku opečieme kúsky slaninky a rovnako pečieme, kým nie sú zlatisté a chrumkavé. Zároveň si natvrdo uvaríme vajcia. Všetky ostatné nevyužité ingrediencie, teda čínsku kapustu, avokádo a parmezán zmiešame. Teraz si pripravíme dressing a to tak, že všetky ingrediencie spolu zmiešame. Šalát rozdelíme na taniere, navrch poukladáme kuracie prsia, ktoré sme rozkrájali na pásiky, aj opečenú slaninku a vajcia prekrojené na polovicu. Všetko prelejeme dressingom. Podávať môžeme z opečenými bagetkami, ktoré pokvapkáme olivovým olejom.


Mohlo by vás zaujať: Letné zeleninové šaláty pre krajšiu líniu: Ktorý ochutnáte ako prvý?


Rímsky šalát s opekaným lososom

Potrebujeme:

Na lososa:

  • 4 filety z lososa bez kože
  • štipku chilli prášku
  • 1 čajovú lyžičku mletej rasce
  • ½ čajovej sladkej mletej červenej papriky
  • 1,5 polievkovej lyžice olivového oleja (a ďalší na grilovanie)
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • ½ limetky

Na šalát

  • 1 hlávku rímskeho šalátu (nakrájanú na kocky)
  • 280 g cherry paradajok (pokrájaných na polovice)
  • 1 uhorku (ošúpanú a nakrájanú na polmesiačiky)
  • 1,5 šálky kukurice
  • ½ červenej cibule (nakrájanej na pásiky)
  •  menšiu hrsť čerstvých koriandrových lístkov (nemusí byť)
  • 115 g syru feta

Postup: Najskôr si pripravíme lososa. Na panvici si predhrejeme olej. Chilli prášok, rascu, červenú papriku, korenie i soľ spolu zmiešajte. Lososa z oboch strán natrieme olivovým olejom a omočíme v korenistej zmesi. Potom ho opečieme za rozpálenom oleji z oboch strán po 3 minúty. Keď je dopečený, môžeme ho nakrájať na menšie kocky a pokvapkať šťavou z limetky. Všetky ingrediencie na šalát zmiešame a rozdelíme do tanierov. Na to poukladáme kúsky lososa. Takto pripravený šalát môžeme pokvapkať dressingom, ktorý si pripravíme z bieleho jogurtu a byliniek.


Mohlo by vás zaujať: Letné šaláty: Zdravé a chutné inšpirácie, ktoré vás zasýtia


Špargľový šalát s avokádom a baby špenátom

Potrebujeme:

  • 300 g zelenej špargle (nakrájanej na cca 3 cm dlhé kúsky)
  • 170 g fazule z konzervy
  • 50 g baby špenátu
  • 1 avokádo (nakrájané na menšie kocky)
  •  50 g opekaných mandlí (podrvené na kúsky)
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 čajovej lyžičky rasce
  • 1 lyžičku citrónovej kôry
  • 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup: V panvici na olivovom oleji opražíme špargľu asi 3-4 minúty. Potom pridáme na plátky nakrájaný cesnak a rascu a pražíme ďalšie 2 minúty, kým cesnak nezačne voňať. Ochutíme štipkou soli. Keď je špargľa pripravená, všetky ingrediencie spolu zmiešame vo veľkej miske. Dochutíme citrónovou kôrou, šťavou, soľou a korením.


Mohlo by vás zaujať: Jarné rolky či kung pao: Pripravte si chutnú „čínu“ aj u seba doma


Kelový šalát s cícerom a quinoou

Potrebujeme:

  • 300 g kelových listov (nakrájaných na pásiky)
  • 100 g cíceru (umytého)
  • ½ šálky quinoy
  • ½ šálky opekaných vlašských orechov (nahrubo nasekaných)
  • 1 červenú cibuľu (najemno nasekanú)
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • šťavu z veľkého citróna
  • soľ

Postup: Do stredne veľkého hrnca dáme 1,5 šálky vody, štipku soli a uvaríme v nej quinou. Keď voda začne vrieť, znížime teplotu a potom ju ešte varíme bez pokrievky za občasného miešania asi 25 minút, kým nezmäkne. Keď je quinoa hotová, necháme ju vo väčšej miske vyhladnúť. Medzitým v menšej miske metličkou poriadne vyšľaháme olivový olej, citrónovú šťavu a soľ. Touto zmesou polejeme vychladnutú quinou a premiešame. Potom k zmesi pridáme nakrájaný kel, cícer a cibuľu. Na tanieri šalát ešte pokvapkáme olivovým olejom a posypeme vlašskými orechami.


Aké ďalšie chutné jarné šaláty si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

TEXT: Lucia, lifehack
Foto: thinkstockphotos.com