Vhodné stravovacie návyky môžu znížiť šancu ochorenia na Alzheimera až na polovicu

Krajšie telo a bystrá hlava čo najdlhšie: Skúste nový hit v zdravom stravovaní!

08. 05. 2016

Alzheimerom trpí na svete takmer 50 miliónov ľudí. Niet divu, že sa vedci snažia preskúmať všetky možné faktory, ktoré by chorobe mohli zabrániť. Medzi tie sľubné sa radia vhodné stravovacie návyky. Môžu podľa nich znížiť šancu ochorenia na polovicu. Nejde pritom o žiadnu diétu – môžete jesť vlastne všetko, ale vo vhodnom pomere. A bonus navyše? Určite nebudete trpieť nadváhou, naopak!

Môžu nás stravovacie modely, ktoré pomáhajú k uchovávaniu kognitívnych funkcií aj vo vysokom veku, ochrániť aj pred Alzheimerovou chorobou? Na základe dlhodobého sledovania takmer tisícky osôb dospeli vedci k poznaniu, že stredomorská strava, čučoriedky a listová zelenina skutočne pamäť chráni.

Porovnávali 3 spôsoby stravovania

Vedci z Rush University Medical Center v Chicagu vyhodnocovali výsledky toho, do akej miery dodržiavalo 923 dospelých osôb stravovanie podľa troch modelov považovaných za prospešné mozgu. Okrem stredomorskej stravy to bola diéta nazývaná DASH, ktorá vznikla v Spojených štátoch ako dietetický prístup na zníženie vysokého tlaku, a hybridná diéta MIND, ktorú vypracovali vedci z Rush University, a ktorá je kombináciou stredomorskej stravy a diéty DASH a je určená na zmiernenie hypertenzie a oddialenie neurodegeneratívnych ochorení.


Mohlo by vás zaujať: Zdravá strava nemusí byť drahá: Čo si dopriať aj pri obmedzenom rozpočte?


Tesne najlepšie dopadla stredomorská diéta

Na vyhodnotenie toho, ako sledované osoby, dodržiavali tieto modely, bolo využité bodové hodnotenie frekvencie konzumácie potravín, ktoré sú pre tieto diéty charakteristické. Vedci sledovali všetky osoby po dobu piatich rokov. Dospeli k záveru, že všetky tri diéty obmedzujú riziko ochorenia Alzheimerovou chorobou. U diéty DASH to bolo o 30 percent, u stredomorskej o 54 percent a pri diéty MIND o 53 percent.

Nechcete byť otrokmi stravovania? Stavte na MIND

Diéta MIND mala navyše tú výhodu, že znižovala nebezpečenstvo ochorenia Alzheimerovou chorobou o 35 percent, aj keď nebola úplne dodržiavaná. Ostatné dva typy stravovania pri nedôslednom dodržiavaní pokles rizika tohto ochorenia nezaznamenali.


Mohlo by vás zaujať: Jedálniček podľa krvnej skupiny: Čo by ste si mali pravidelne dopriať práve vy?


Ako na to?

Stravovanie MIND je založené na konzumácií týchto potravín:

  • Listová zelenina - 6 x za týždeň (špenát, šalát atď.)
  • Ostatná zelenina – minimálne 1 x denne
  • Orechy – 5 x za týždeň
  • Drobné lesné ovocie (najmä čučoriedky, ale aj maliny, černice a pod. ) -  aspoň 2 x za týždeň cca pol pohára
  • Strukoviny – aspoň 3 x týždenne aspoň cca pol pohára
  • Celozrnné pokrmy – 3 x denne
  • Ryba – 1 x týždenne
  • Hydina - 2 x týždenne  Two times a week
  • Olivový olej - v kuchyni mal byť používaný ako hlavný olej  
  • Víno - jeden pohár denne

Čo obmedziť?

  • Červené mäso – menej ako 4 porcie za týždeň
  • Maslo a margarín – menej ako lyžica denne
  • Syr – menej ako 1 porcia za týždeň
  • Koláčiky a sladkosti – menej ako 5 porcií za týždeň
  • Vyprážané jedlá alebo fastfood – v priemere menej ako 1 porcia za týždeň 

Vyskúšali ste už stravovanie MIND? Napíšte ostatným čitateľom svoje skúsenosti v diskusii pod článkom.

TEXT: Zora, ČTK, Corriere della Sera
Foto: thinkstockphotos.com