Čím červenšiu farbu rebarbora má, tým menej kyslo chutí

Nízkokalorický poklad plný vitamínov: Využite sezónu rebarbory naplno

07. 06. 2017

Hoci väčšina z nás by zrejme rebarboru označila za ovocie, v skutočnosti ide o zeleninu. Konzumujú sa červeno sfarbené stonky, v listoch sa totiž nachádza kyselina šťaveľová, ktorá je vo veľkých množstvách pre organizmus jedovatá. Zvyčajne sa stonky používajú pri príprave sladkých pokrmov, koláčov, či dezertov.

Veľkej obľube sa teší najmä medzi zástancami zdravej životosprávy. Konzumáciou 100 g rebarbory totiž človek prijme len 21 kcal a 1,1 g cukrov. Zároveň však obsahuje i vitamíny K, C, E, skupiny B, minerály ako vápnik, mangán, draslík, magnézium a stopové množstvá fosforu, železa a zinku.

Ako vybrať a skladovať rebarboru?

Pri nákupe v obchode si dávajte pozor. Platí totiž, že čím červenšiu farbu rebarbora má, tým menej kyslo chutí. Kvalitu skontrolujete i zrakom a hmatom. Stonky musia byť na dotyk mäkké a ich konce nesmú byť suché. Aby ste zachovali jej čerstvosť, ideálne je zabaliť ju do vlhkej utierky a uskladniť v chladničke, prípadne inom chladnom a tmavom mieste.

Hodí sa pri chudnutí

Pri spomínanom množstve kalórii a cukrov obsahuje rebarbora len zanedbateľné množstvo tuku (0,3 g na 100 g hmotnosti) a žiaden cholesterol. Tým napomáha v prevencii obezity. V snahe o krajšiu a pevnejšiu postavu môže dopomôcť i vláknina a proteíny, ktoré rovnako obsahuje, hoci rovnako len v menších množstvách.

Znižuje cholesterol

Rebarbora patrí k rastlinám so schopnosťou urýchľovať látkovú výmenu a znižovať hladinu LDL cholesterolu (teda toho zlého). Na tomto procese sa podieľajú minerálne látky, ktoré aktivujú enzýmy potrebné k látkovej výmene. Vďaka niacínu (vitamínu B3) dochádza k riadeniu hladiny cukru v krvi a zároveň k znižovaniu zlého cholesterolu.


Mohlo by vás zaujať: Rebarbora je opäť v kurze: Spoznajte jej čaro a ochutnajte rebarborový koláč


Vhodná i pri hypertenzii a cukrovke

Rebarbora totiž obsahuje len 4 mg sodíka na 100 g hmotnosti. Práve sodík, ktorý je najviac obsiahnutý napríklad v klasickej kuchynskej soli, pomáha k zvyšovanie krvného tlaku. Navyše rebarbora obsahuje i draslík, ktorý ho cielene pomáha znižovať. Preto si ju môžu dopriať i pacienti s hypertenziou. Navyše má nízky glykemický index, a tak si ju pokojne môžu naservírovať aj ľudia trpiaci ťažšou formou cukrovky.

Udržuje zdravie mozgu

Vďaka pôsobeniu vitamínu K dochádza k zlepšeniu kondície neurónov. Ide o mozgové bunky, ktoré sú zodpovedné za získavanie, prenos, spracovanie a ukladanie informácií. Vďaka nim je človek schopný prijať informácie či podnety, spracovať ich a zároveň na ne primerane reagovať.

Pôsobí protizápalovo

Rebarbora má v tomto smere schopnosť pôsobiť preventívne. Polyfenoly, ktoré sa nachádzajú v tejto zdanlivo nenápadnej rastlinke totiž dokážu zastaviť niektoré zápalové procesy v počiatočných štádiách. A to rovno celý rad rôznych antioxidantov – betakarotén, luteín, zeaxantín. Vďaka tomu pôsobí priaznivo proti šíreniu chorôb vo všeobecnosti. Práve oxidácia totiž spôsobuje ich rozvoj v organizme. Zároveň pôsobia aj proti voľným radikálom, ktoré sú príčinou poškodenia buniek či ich rýchlejšieho starnutia.


Mohlo by vás zaujať: Kyslastý zázrak pre lepšie trávenie a krajšie vlasy: Ochutnajte rebarboru!


Má protirakovinové účinky

Výskumný tím vedcov z Emory University v Atlante študoval účinky rebarbory na rakovinové bunky. Ich výsledky boli zverejnené aj v odbornom časopise Nature Cell Biology. Výskum naznačuje, že výťažky či niektoré zlúčeniny obsiahnuté v rebarbore, môžu pôsobiť proti ich bujneniu. Ide konkrétne o rakovinu hrubého čreva, žalúdka či pľúc.

Pôsobí proti problémom s pokožkou

Či už ide o vrásky spôsobené starnutím alebo kožné infekcie, konzumáciou rebarbory sa týchto problémov môžete zbaviť. Rastlina totiž okrem už spomenutých antioxidantov, vitamínov (predovšetkým skupiny B) a minerálov má v tomto smere aj antiseptické vlastnosti. Vďaka tomu pôsobí proti mikróbom zodpovedným za šírenie infekcií. Zároveň pokožku hydratuje.


Na čo všetko využívate rebarboru vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

TEXT: Lucia
Foto: thinkstockphotos.com