Fenikel je síce nenápadná, no veľmi zdravá aromatická bylina

Zdravý a chutný fenikel: Proti zápachu z úst, obezite aj žalúdočným ťažkostiam

21. 09. 2016

Fenikel je síce nenápadná, no veľmi zdravá aromatická bylina, ktorá sa využíva nielen v gastronómií, ale aj na lekárske účely. Pre svoje bohaté zloženie pôsobí protizápalovo, antimikrobiálne, antioxidačne, antikarcinogénne a tiež má schopnosť zmierňovať kŕče.

To všetko vďaka výnimočnému zloženiu živín a liečivých látok. Fenikel totiž obsahuje vitamíny C a A, minerálne látky ako sodík, draslík, horčík a železo. Okrem toho je zdrojom kyseliny listovej, vlákniny a tzv. fytonutrientov a má vysokú koncentráciu prchavých olejov.

Podporuje trávenie

Fenikel pomáha organizmu bojovať so zažívacími ťažkosťami ako sú poruchy trávenia, bolesti žalúdka, nafukovanie, plynatosť, zápcha, koliky, črevné plyny, pálenie záhy a dokonca aj dráždivé črevo. Táto nenápadná bylina totiž stimuluje trávenie, upokojenie zažívacie ústrojenstvo a bráni tvorbe plynov. Odporúča sa tiež ako pomoc pri obnove tráviaceho systému po ožiarení alebo chemoterapii. Vyskúšajte feniklový čaj alebo žuvanie menšieho množstva feniklových semienok.

Zmierňuje zápach z úst

Žuvanie feniklových semien dokáže prebiť nepríjemný zápach z úst, ktorý spôsobujú iné silno aromatické jedlá (napríklad cibuľa, cesnak, či rybičky). Vďaka antimikrobiálnym schopnostiam bojuje s baktériami, ktoré sú za tento zápach zodpovedné. Pokiaľ ide o zdravie ústnej dutiny, protizápalové schopnosti feniklu dokážu upokojiť napríklad aj boľavé ďasná. Okrem žuvania semien sa odporúča aj vyplachovanie úst feniklovým čajom, alebo jeho kloktanie.


Mohlo by vás zaujať: Ochutnajte fenikel: Poteší vaše zdravie a zaujme chuťové poháriky


Pomáha v boji proti obezite

Zázraky nečakajte, ale ako podpora zdravej životosprávy fenikel funguje výborne. Má totiž schopnosť čiastočne potláčať chuť do jedla a vytvára pocit sýtosti, navyše pomáha pri spaľovaní tukov a posilňuje metabolizmus. Znížiť hmotnosť pomáha už samotným vyplavovaním prebytočnej vodu z tela. Fenikel môžete za týmto účelom chrumkať čerstvý, pečený, alebo dvakrát denne piť pol lyžičky feniklového prášku zmiešaného s vodou.

Zmierňuje zadržiavanie vody

Jednou z vlastností feniklu je tiež to, že pôsobí ako diuretikum. Vďaka tomu sa z tela pravidelne odplavuje prebytočná tekutina a s ňou aj škodlivé látky. S tým je samozrejme spojená aj schopnosť znižovať riziko zápalov močových ciest. Ak teda zadržiavanie vody vo vašom tele spôsobuje rôzne ťažkosti (opuch očí či nôh), určite vyskúšajte silný feniklový čaj.

Zlepšuje pamäť a fungovanie mozgu

Indický vedci zistili, že semená feniklu prispievajú k zlepšeniu kognitívnej výkonnosti, teda vďaka nemu sa posilňuje schopnosť zapamätávať si, či spoznávať rôzne súvislosti. Plod feniklu a jeho semená majú vysoký obsah draslíka. Ten podporuje zvýšenú elektrickú vodivosť v celom tele, čo prispieva k optimálnemu fungovaniu mozgu. Navyše sa podľa výsledkov ich bádania uverejnených v Journal of Medicinal Food jeho konzumáciou zlepšuje okysličenie mozgu, prispieva k zmierneniu depresií a odďaľuje nástup stareckej demencie.


Mohlo by vás zaujať: Nenápadný vzhľadom, zázračný účinkom: Fenikel bojuje proti plesniam aj nadúvaniu


Zmierňuje menopauzálne ťažkosti

Semená feniklu dokážu zmierňovať silný priebeh menštruácie, a to tým, že majú schopnosť pôsobiť proti kŕčom. Táto bylina navyše obsahuje fytoestrogény, ktoré pomáhajú s problémami ako je predmenštruačný syndróm či klimakterické poruchy. Muži ocenia schopnosť zvýšenia libida (u mužov i žien) a tiež to, že fenikel pôsobí ako afrodiziakum.

Chráni zrak

Výskumníci z Institute of Pharmaceutical Sciences Research v Naí Dillí zistili, že fenikel pomáha znížiť vnútroočný tlak a podporuje dilatáciu ciev. Tým pôsobí ako prevencia proti glaukómu a tiež pri jeho liečbe. Okrem toho ďalšia indická štúdia vedená výskumníkmi z Katedry biochémie na Shivaji University naznačuje, že feniklové semená by mohli zmierniť príznaky  , ktorá býva spojená so stratou zraku u diabetikov.

Ako ho pripraviť?

Najčastejšie sa z feniklu pripravuje čaj. Jeho využitie v kuchyni je však oveľa pestrejšie. Pripraviť ho totiž možno na rôzne spôsoby. Vďaka mierne sladkastej chuti sa dá jesť čerstvý napríklad na desiatu. Výborne ale chutí aj v čerstvom zeleninovom šaláte, ako polievka či napríklad v podobe nátierky. Vyskúšať môžete aj zapečený fenikel, alebo feniklovú omáčku s cestovinami.


Na čo všetko využívate fenikel vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

TEXT: Lucia
Foto: thinkstockphotos.com