Jahodový krémeš je osviežujúcejšou a domáckejšou verziou kultovej klasiky

FOTORECEPT Pochutnajte si na skvelom ovocnom krémeši: Využijete aj čerstvé jahody

09. 06. 2017

Vymeňte klasický krémeš za osviežujúci a domáci zákusok. V tomto recepte si pripravíme ovocnú verziu krémešu, na ktorej si určite pochutnáte. Či použijete na krém marhuľový, slivkový, alebo jahodový kompót je len a len na vás. Navyše, v čase letnej sezóny neváhajte využiť čerstvé ovocie. Napríklad sladké jahody. Krémeš je mimoriadne populárnym zákuskom. Je nepostrádateľný v cukrárňach nielen na Slovensku, ale celej našej časti Európy. Od Balkánu, cez Maďarsko až k severným susedom v Poľsku. Hoci sa skladá z viacerých vrstiev, jeho príprava nie je vôbec tak zložitá, ako by sa mohlo zdať. A je jasné, že domáci koláčik chutí vždy lepšie, ako kupovaný.

Potrebujeme:

  • 500 g lístkového cesta
  • 5 PL zmesi orechov a semiačok
  • 3 PL trstinového cukru
  • 1 ČL škorice
  • 1 vajíčko
  • horkú čokoládu
  • 1 ovocný kompót prípadne čerstvé ovocie
  • 500 ml smotany na šľahanie (33%)
  • 2 ks šľahačkového stužovadla
  • 2 balíčky zlatého klasu

Postup:

Lístkové cesto si na pomúčenej doske prekrojíme na dve polovice.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Banánovo-kokosový koláč bez štipky cukru či múky: Dobrú chuť!
Jednu časť cesta si rozvaľkáme, dáme upiecť do rúry a keď vychladne, potrieme ju čokoládovou polevou. Druhé rozvaľkáme, potrieme ho vajíčkom, posypeme pomletými orieškami a semiačkami (odporúčame vlašské orechy, ľanové a slnečnicové semiačka), vymiešanými s cukrom a škoricou a dáme zapiecť na druhom plechu.
   
Do odmerky si nalejeme šťavu z kompótu a dolejeme vodou do 900 ml. Ak využívate čerstvé ovocie, namočte ho do vody s troškou cukru a chvíľku povarte.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Jablkovo-orechový koláč: Zamilujete si ho aj vy
Ovocie prihrejeme v malom hrnci. V druhom hrnci si zmiešame šťavu so zlatými klasmi a počkáme, kým sa nám z nej uvarí hustý krém.
   
Po uvarení zmiešame ovocie s krémom, ktorý necháme poriadne vychladnúť.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Sladkosť nie len pre tých, čo si strážia líniu: Skúste ju aj vy!
Krémom potrieme prvú vrstvu upečeného lístkového cesta – tú, ktorú sme potreli čokoládovou polevou.
   
Smotanu so stužovadlami dotuha zmixujeme (cca 3-4 minúty).

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Linecké pečivo má samé výhody: Je rýchlo hotové a chutí skvele
Natrieme na ovocnú vrstvu.
   
Nakoniec všetky vrstvy prikryjeme druhým lístkovým cestom a jemne pritlačíme.
Mohlo by vás zaujímať: Hriech, ktorý stojí za to: Mňam, megaútok na vaše chuťové poháriky
Necháme tuhnúť 24 hodín v chladničke.

Máte radi krémeše? Vyskúšali ste už inú ako klasickú verziu tohto zákusku? Podeľte sa o svoj názor s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

TEXT: plnielanu.sk
Foto: plnielanu.sk

Súvisiace články