Čerstvé pečené sušienky z arašidového masla sú lahodnou pochúťkou, ktorá sa vám rozplynie na jazyku

Arašidové maslo štyrikrát inak: Pripravte si ázijskú pochúťku či rýchle sušienky

13. 06. 2017

Arašidové maslo je nezvyčajnou pochúťkou, na ktorú čoraz častejšie narážame aj v našich obchodoch. Nie všetci však jedia maslo priamo z pohára lyžicou, ako to majú vo zvyku jeho najväčší fanúšikovia. Dá sa totiž využiť v kuchyni ako prísada. Jeho výrazná sladko-slaná chuť umožňuje upiecť skvelé koláče či sušienky, ale tiež ho využiť napríklad v ázijskej kuchyni.

Pražená ryža s arašidovou omáčkou

Potrebujeme:

  • 5 PL arašidového masla
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 ČL cukru
  • štipku soli
  • štipku čili
  • vodu
  • ryžu
  • 1 mrkvu
  • 1 paradajku
  • ½ cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • citrón
  • 1 balenie tofu

Postup: Uvaríme ryžu. Medzitým vytvoríme omáčku kombináciou arašidového masla, sójovej omáčky, cukru, soli a čili. Všetko dôkladne premiešame a rozriedime vodou. Následne na rozpálenom oleji osmažíme na jemne nakrájanú cibuľu, cesnak, pridáme tenké prúžky mrkvy a potom aj na kocky nakrájané tofu. Dochutíme sójovou omáčkou a pár kvapkami citrónu. Pridáme na kocky nakrájanú paradajku, uvarenú ryžu a dôkladne miešame. Po chvíli zalejeme pripravenou omáčkou a necháme ešte pár minút smažiť na miernom ohni.


Mohlo by vás zaujímať: Ovsené vločky zdravo a chutne: Týchto 11 skvelých tipov sa oplatí vyskúšať


Ultrarýchle arašidové sušienky

Potrebujeme:

  • ½ šálky masla
  • ½ šálky chrumkavého arašidového masla
  • ½ šálky hnedého cukru
  • 1 šálku hladkej múky
  • ½ balenia prášku do pečiva
  • 1 vajce
  • 1 ČL soli

Postup: Premiešajte maslo, arašidové maslo a cukor v miske. Pridajte vajíčko. V druhej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ. Následne spojte s masou a nechajte odpočívať v chladničke aspoň hodinu. Z cesta urobte malé guľôčky, ktoré roztlačíte vidličkou na tvar sušienok. Pečte na 180°C asi 15 minút.

Čokoládovo-arašidové brownie

Potrebujeme:

  • 200 g chrumkavého arašidového masla
  • 200 g horkej čokolády
  • 120 g hnedého cukru
  • 3 vajíčka
  • ½ balenia prášku do pečiva
  • 100 g hladkej múky

Postup: Polámte na malé kúsky čokoládu. Odložte si bokom jednu pätinu balíka a tiež približne rovnaké množstvo arašidového masla. Na panvici pomaličky nechajte roztopiť kombináciu arašidového masla, čokolády a cukru. Keď masa mierne vychladne, pridajte do nej vajíčka (pozor, aby zmes nebola priveľmi teplá a nezrazili sa) a múku s práškom do pečiva. Pečte cca 35 minút na 180°C. Na záver na panvici roztopte najskôr zvyšok arašidového masla a nepravidelné pokvapkajte vrch pečúceho sa brownie. To isté zopakujte s čokoládou.


Mohlo by vás zaujímať: Megarýchly a jednoduchý dezert: 4 ingrediencie, 15 minút a maškrta je na svete


Legendárny arašidovo-džemový sendvič

Potrebujeme:

  • toastový chlieb
  • arašidové maslo
  • čučoriedkový, brusnicový alebo ríbezľový džem

Postup: Typická americká pochúťka. Krajec toastového chleba natrite arašidovým maslom, druhý džemom a následne spojte. Sendvič môžete tiež jemne opiecť. Jeho svojskú úpravu preslávil aj Elvis Presley, ten si do pečiva pridával ešte slaninu.


Aké chutné dobroty si s pomocou arašidového masla pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

TEXT: Filip
Foto: thinkstockphotos.com