Recepty na prípravu palacinkového cesta sa líšia, niektoré sú zložitejšie, iné naopak úplne jednoduché

Toto palacinkové cesto nikdy nesklame: Pripravte ich na sladko aj slano

06. 06. 2017

Palacinky milujú nielen deti, ale pravdepodobne všetky vekové kategórie. Recepty na prípravu cesta sa líšia, niektoré sú zložitejšie, iné naopak úplne jednoduché. Inšpirujte sa receptom na jemné palacinkové cesto, ktoré sa netrhá ani nelepí. Následne si môžete vybrať niektorý z chutných receptov na sladko aj slano.

Potrebujeme:

  • 200 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 2,5 dl mlieka
  • 2 dl perlivej minerálky alebo sódy
  • štipku soli
  • 1 dl olivového oleja

Postup: Všetky ingrediencie postupne zmiešame a vytvoríme riedke cesto. Bublinky z perlivej minerálky spôsobia, že budú palacinky nadýchané a jemné zároveň. Olej priamo v ceste zaručí, že sa nebudú lepiť na panvici a nemusíte ho pri robení palaciniek dolievať. Cesto pred pečením nechajte oddýchnuť približne 15 minút, potom rozpáľte panvicu, znížte plameň a následne nalievajte naberačkou. Nezabudnite palacinky obracať. Z pripraveného cesta by malo vyjsť približne 15-20 kusov.


Mohlo by vás zaujímať: Zbožňujete palacinky? Slané aj sladké - pripravte si ich na rôzne spôsoby


Tipy na dokonalé palacinky:

  • Pamätajte, že prvá palacinka je testovacia a zvyčajne nevyjde. Nevešajte hlavu!
  • Aby ste sa vyhli hrudkám, múku najskôr preosejte.
  • Čím dlhšie cesto necháte odležať, tým lepšie. V recepte uvádzame 15 minút, v chladničke však môže pokojne ostať aj cez noc.
  • Aj keď pripravujete sladké palacinky, nezabudnite na štipku soli.
  • Dobrá panvica je kľúčom. Existujú špeciálne palacinkové, ak ich však nemáte, vystačí aj klasická, avšak bez škrabancov.

Zapekané palacinky so špenátom

Potrebujeme:

  • 1 balenie mrazeného listového špenátu
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 balenie mozzarelly
  • 100 g strúhaného tvrdého syra
  • 200 ml kyslej smotany
  • 50 ml mlieka
  • 1 vajce

Postup: Špenát necháme rozmraziť a následne zmiešame s pretlačenými strúčikmi cesnaku a natrhanými kúskami mozzarelly. Pridáme soľ a korenie podľa chuti. Zmesou naplníme palacinky, ktoré následne pravidelne, aspoň do dvoch radov, uložíme do zapekacej misy. Zalejeme ich premiešanou kombináciou kyslej smotany, mlieka a vajca. Na vrch postrúhame tvrdý syr. Pečieme asi 20 minút pri 180°C.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Banánové palacinky bez múky a cukru: A zdravé raňajky sú na svete!


Palacinky s nivou

Potrebujeme:

  • 200 g nivy
  • hrsť vlašských orechov
  • 50 ml mlieka

Postup: Vidličkou v mise roztlačíme nivu, pridáme mlieko a na jemno nasekané vlašské orechy. Vytvoríme hladkú zmes. Palacinky pripravujeme podľa základného receptu. Po prvom otočení potrieme jednu polovicu strany nivovou zmesou a preložíme na polku. Opečieme z oboch strán, kým je povrch mierne chrumkavý a niva roztopená.

Skvelé sladké náplne do palaciniek:

  • jahody a šľahačka
  • práškový cukor a kakao
  • mak a slivkový džem
  • sladká nátierka z lieskovcov
  • tvaroh a hrozienka

Aké palacinky máte najviac v obľube vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

TEXT: Filip
Foto: thinkstockphotos.com