Neodmysliteľnou súčasťou leta sú samozrejme aj koláče. Počas teplých dní si dajte pauzu od ťažkých maslových plniek. Čerešne, ríbezle, marhule, jahody či maliny sú plné vitamínov a okrem osvieženia v surovom stave ich výborno využijete aj pri príprave koláčov. Zakomponujete ich do sladkých maškŕt a potešte seba aj svojich blízkych!
Čerešňová bublanina
Potrebujete:
- čerešne
- 6 vajec
- 100 g trstinového cukru
- 100 g medu
- 100 g polohrubej špaldovej múky
- 150 g hladkej špaldovej múky
- 100 ml oleja
- 100 ml vody
- 1 vanilkový cukor
- 1 kypriaci prášok
- 2 ČL škorice
- mandľové lupienky
Postup: Začnite tým, že si oddelíte žĺtka od bielkov. Bielka vyšľahajte s preosiatym práškovým cukrom a vanilkovým cukrom. Musí vzniknúť pena. Ak sa pena nechce urobiť, pomôže ak prilejete počas šľahania trochu oleja alebo vlažnú vodu. Žĺtka vyšľahajte s cukrom a medom. Keď z bielkov vznikne tuhý sneh, pridajte ho k žĺtkovej hmote, pridajte polohrubú múku, prášok do pečiva, škoricu a zľahka zamiešajte. Stačí už len cesto vyliať na vymastený a múkou posypaný plech. Cesto nahusto posypte ovocím a mandľovými lupienkami. Následne pečte pri dvesto stupňoch, až kým bublanina nechytí peknú farbu. To, že je upečená, spoznáte tak, že sa oddeľuje od okraja plechu. Chvíľku počkajte, kým trochu vychladne a na záver ju ešte posypte cukrom.
Mohlo by vás zaujímať: Osviežujúce citrónové koláče: Zamaškrtíte si na nich aj vy?
Svieži citrónový cheesecake
Potrebujeme:
KORPUS
- 200 g maslových sušienok
- 100 g masla
PLNKA
- 750 g mascarpone
- 200 g kyslej smotany
- 300 g práškového cukru
- 4 vajíčka
- 2 žĺtky
- 5 PL hladkej múky
CITRÓNOVÝ KRÉM
- 3 PL práškového cukru
- 3 vajíčka
- 3 citróny
- 1 lyžicu masla
Postup:
KORPUS
Sušienky podrvte úplne najemno, zmiešajte ich so zmäknutým maslom a vypracujte cesto. Na spodok tortovej formy položte papier na pečenie a cesto natlačte na dno. Vytvarujte aj dvojcentimetrové okraje. Pečte v rúre zhruba desať minút pri 180°C, až kým okraje korpusu nie sú zlatohnedé.
PLNKA
Mixérom vyšľahajte dohladka mascarpone s kyslou smotanou a práškovým cukrom. Potom postupne pridávajte(za stáleho šľahania)celé vajíčka, dva žĺtky a päťlyžíc hladkej múky. Krém vylejte na upečený korpus a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180°C na desať minút. Potom teplotu znížte na 150°C a pečte ešte trištvrte hodinu. Hotový cheesecake má byť pevný pri krajoch a v strede polotuhý. Cheesecake vyberte z formy až keď je úplne vychladnutý, pretože by mohla vytiecť plnka.
CITRÓNOVÝ KRÉM
V miske si vyšľahajte vajíčka s práškovým cukrom. Pridajte kôru z troch citrónov, ktorú ste obarili horúcou vodou a takisto citrónovú šťavu. Misku dajte do parného kúpeľa a za stáleho miešania varte, až kým krém nezhustne. Krém by však nemal vrieť. Potom misku vyberte z kúpeľa a pridajte jednu lyžicu masla. Miešajte dovtedy, kým sa maslo úplne nerozpustí. Krém nechajte za občasného premiešania vychladnúť a potom ho vylejte na vychladnutý cheesecake. Ozdobte drobným ovocím.
Mohlo by vás zaujímať: Američania si adoptovali naše koláče: Kolaches majú v USA hlavné mesto aj svoj festival
Ríbezľový koláč so želatínou
Potrebujeme:
- 4 vajcia
- 4 PL mlieka
- 4 PL kakaa
- 4 PL oleja
- 2 kyslé smotany
- 1 jemný tvaroh
- 4 PL polohrubej múky
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku
- 1 vanilínový cukor
- 4 PL práškového cukru
- 1 balíček želatínového stužovača
- 250 g ríbezlí
- 1 tortové želé
Postup: Najprv si vytvorte zmes z múky, kakaa a prášku do pečiva. Ďalej vymiešajte žĺtky s práškovým a vanilínovým cukrom. Postupne pridajte mlieko, olej a zmes, ktorú ste si vytvorili na začiatku. Nakoniec opatrne vmiešajte sneh z bielkov a dajte piecť na vymastený a múkou posypaný plech na približne dvadsať minút. Nechajte vychladnúť. Z tvarohu, smotany a želatínového stužovača urobte krém. Pridajte ríbezle a dajte na koláč. Nakoniec si urobte podľa návodu na obale želatínu, vylejte ju na hotový koláč a nechajte ho stuhnúť v chladničke.
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Vynikajúca nepečená torta: Poteší všetkých milovníkov čokolády
Nepečená ovocná torta
Potrebujeme:
- 4 vanilkové cukry
- 4 kyslé pochúťkové smotany
- 100 g marhúľ
- 100 g broskýň
- 100 g jabĺk
- 2 veľké balenia okrúhlych piškót
- kakao na posypanie
Postup: Jednoduchý rýchly recept na tortu, ktorá pozostáva len z ukladania vrstiev. Na spodok formy na pečenie naukladajte vrstvu okrúhlych piškót. Piškóty môžete poliať šťavou z ovocia, torta bude o to šťavnatejšia. Potom na piškóty naukladajte ovocie podľa chuti. Ďalej si do oboch pochúťkových smotán dajte po jednom vanilkovom cukre. Jednu z nich vylejte na piškóty a zarovnajte. Znova naukladajte piškóty, ovocie a na vrch druhú smotanu. Na konci tortu posypte kakaom a dajte do chladničky stuhnúť.
Aké letné koláče si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na