FOTORECEPT Výdatná a prekvapivá: Špenátovo-mrkvová polievka s balkánskym syrom

Špenátovo-mrkvová polievka s balkánskym syrom

plnielanu.sk

Čerstvý špenát je surovina, pri ktorej množstvo ľudí krčí nosom. Dajú sa z neho však pripraviť naozaj chutné recepty. Špenátovú polievku poznáme všetci zo školských čias, no toto nie je tá jednoduchá zelená voda. Táto polievka je výdatná, doplnená inou zeleninou a chuťou prekvapí. Vyskúšajte si ju pripraviť na obed a určite neoľutujete. Mrkva dodá polievke sladkastú chuť a v kombinácii so slaným syrom špenát skvelo doplní.

Hoci špenát nakoniec neobsahuje toľko železa, ako sa predpokladalo, vysoký obsah karotenoidov, najmä známeho betakaroténu, robí zo špenátu významného ochrancu nášho zdravia. Oddávna sa tiež odporúčal pri chudokrvnosti, na vysoký krvný tlak i proti zápche. Tak ako každá zelenina, je dobrým prostriedkom v prevencii proti rakovine.

Potrebujeme:

  • 350 g čerstvého baby špenátu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 veľké mrkvy
  • trochu petržlenovej vňate
  • 2 PL olivového oleja
  • cibuľu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100-150 g balkánskeho syru
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • soľ, korenie

Postup:

Na oleji si opražíme cibuľku a cesnak a zalejeme zeleninovým vývarom.

Mohlo by vás zaujímať: Jarné zelené polievky: Sú nielen chutné, ale aj zdravé!


Keď nám bude vývar vrieť, pridáme špenát, mrkvu nakrájanú na kolieska a varíme dokým mrkva nezmäkne.
Pripravíme si petržlenovú vňať a nakrájame alebo rozdrobíme syr.

Mohlo by vás zaujímať: Košičania si môžu pochutnať na netypickej dobrote: Namiesto zmrzliny dostanete do kornútka toto!


Pridáme do vývaru, následne rozmixujeme ponorným mixérom, zjemníme smotanou a pokiaľ je potrebné, dochutíme ešte soľou a korením.

Máte radi špenát? Aké jedlá si z neho pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie pod článkom.

Zdroj: plnielanu.sk, plnielanu.sk, plnielanu.sk
Odporúčame