Zdravý letný obed: Čo si navariť, aby bol váš tanier plný vitamínov a minerálov?

Tekvicová polievka

thinkstockphotos.com

Pripraviť jedlo, pri ktorom budú vaše chuťové poháriky spokojné a zároveň bude zdravé a plné vitamínov, nie je vždy úplne jednoduché. Je tu však leto a spolu s ním prichádza chuť na tekvicovú polievku, lososa s čerstvo odtrhnutou zeleninou či na šalát s cícerom. Všetky tieto jedlá chutia fantasticky a ako bonus, sú aj veľmi zdravé.

Polievka z hokkaido tekvice

Potrebujeme:

  • 1 hokkaido tekvicu
  • 3 veľké mrkvy
  • 3 zemiaky
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • bazalku
  • oregano
  • olivový olej
  • krutóniky

Postup: Krémová tekvicová polievka je veľmi rýchla a zdravá pochúťka, ktorá jednoznačne patrí k letu. Začnite tým, že si v hrnci na troche oleja speníte cibuľu a po chvíľke pridajte zemiaky a mrkvu. Kým sa zelenina trochu orestuje ošúpte tekvicu, odstráňte z nej semienka a nakrájate na menšie kúsky. Pridajte do hrnca, zmes zalejte vodou, dochuťte soľou a korením a varte, až kým zelenina nie je úplne mäkká. Korenie používajte s mierou, pretože tekvica má svoju špecifickú chuť, ktorú by ste nemali potlačiť. Keď je zelenina mäkká, polievku rozmixujte. Ak je príliš hustá môžete ju rozriediť vodou. Podávajte s krutónmi.


Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché letné menu poslúži rodine i hosťom: Presvedčte sa sami!


Losos so zeleninou a bulgurom

Potrebujeme:

  • 6 filetov lososa
  • 80 g bulguru
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 paradajky
  • 1 citrón
  • petržlenovú vňať
  • mätu
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej

Postup: Ryby by mali byť na vašom tanieri aspoň dvakrát do týždňa, obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, vďaka ktorým spomaľujú starnutie a zlepšujú imunitu. To robí z tohto obeda zdravú pochúťku. Filety lososa najprv zbavte kože, jemne ich osoľte a okoreňte z oboch strán. Pripravte na rozpálenom olivovom oleji. Podávajte so zeleninovým šalátom s bulgurom, ktorý je veľmi bohatý na vápnik a železo. Bulgur sprudka opražte na olivovom oleji a následne zalejte vriacou vodou. Posoľte a varte približne 5 minút. Zakrytý ho potom nechajte dôjsť, kým nie sú zrná mäkké. Uvarený ho zmiešajte s nakrájanou petržlenovou vňaťou, mätou, paradajkami a cibuľkou. Celú zmes na záver ešte dochuťte štipkou soli a citrónovou šťavou.


Mohlo by vás zaujímať: Nielen príroda, ale aj jedlo hýri farbami: Tip na chutné obedy


Šalát s cícerom a tofu

Potrebujeme:

  • 1 konzervu cíceru
  • 1 menšiu konzervu kukurice
  • 1 menšiu konzervu hrášku
  • 100 g olív
  • 250 g tofu
  • sójovú omáčku
  • bazalku
  • soľ
  • olivový olej

Postup: Cícer patrí medzi najľahšie stráviteľné strukoviny. S tofu a zeleninou chutí výborne. Tofu treba najprv potrieť sójovou omáčkou a počkať pár minút, kým ňou nasiakne. Zatiaľ si zmiešajte olivy, hrášok, kukuricu a cícer. Po chvíľke pridajte nadrobno nakrájané tofu. Šalát si dobre rozumie aj s tatárskou omáčkou na dochutenie.


Aké chutné jedlá si počas leta varíte vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy na recepty v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lenka
Odporúčame