Ako zabrániť neustálemu pocitu hladu? Na sýtosť pôsobia hlavne dva faktory

Žena

thinkstockphotos.com

Vedci zistili, že aminokyseliny arginín a lyzín sú schopné ovplyvňovať rozhodujúce štruktúry nášho mozgu, ktorým odovzdávajú impulz spojený s pocitom sýtosti. Zjednodušene povedané, mohli by nám pomáhať zhadzovať kilogramy tým, že by sme nepociťovali hlad.

Pocit sýtosti

Nicholas Dale z Warwickej univerzity v Británii študoval so svojimi kolegami činnosť buniek zvaných tanycyty, ktoré sa nachádzajú v mozgu. Experti zistili, že na ich povrchu sú špecifické receptory pre aminokyseliny, ktoré sú akýmisi stavebnými prvkami na báze proteínov. Ide o tie isté receptory, aké sú na jazyku, na chuťových pohárikoch, kde umožňujú cítiť chuť umami typickú pre glutamát, ktorá je práve charakteristickou chuťou spájanou s aminokyselinami. Dale a jeho tím skúmali tanycyty a objavili, že akonáhle tieto bunky pocítili prítomnosť aminokyselín, zvlášť arginínu a lyzínu, aktivujú sa a odovzdávajú mozgu pocit sýtosti.


Mohlo by vás zaujímať: Trápi vás neustály hlad? Vyhnite sa týmto potravinám a nápojom!


Zmeny v diétach

Autori výskumu publikovaného na stránkach časopisu Molecular Metabolism súdia, že v budúcnosti by mohli byť diétne režimy zostavované na základe týchto poznatkov. Znamenalo by to dávať prednosť potravinám bohatým na arginín a lyzín, ako bravčové pliecko, hovädzie, makrely, kurčatá, slivky, marhule, šošovica a mandle. Raz môže byť nájdený spôsob, uvádzajú vedci, ako zvonku aktivovať receptory sýtosti prítomné na tanycytoch, a zamedziť tak pocitu hladu priamym pôsobením na tieto bunky.

Čaká sa na praktický výsledok

Štúdia je veľmi zaujímavá z hľadiska výskumu mechanizmov, ktoré regulujú pocit sýtosti, konštatuje Andrea Ghiselli z talianskej Rady pre výskum v poľnohospodárstve a analýzu agrárnej ekonómie v Ríme. „Zatiaľ však neexistuje žiadny praktický výsledok, ktorý by bolo možné bezprostredne použiť. Zdôrazňujem, že potraviny bohaté na arginín, lyzín a alanín (ďalšia aminokyselina citovaná v štúdii) zároveň potravinami, ktoré obsahujú proteíny. Aminokyseliny sú totiž základné látky, ktoré utvárajú proteíny. Arginín, lyzín a alanín sú tri aminokyseliny dobre zastúpené v strave západných krajín: každý z nás skonzumuje denne zhruba 90 gramov proteínov, hovorí Andrea Ghiselli.


Mohlo by vás zaujímať: 8 vedecky potvrdených faktov, prečo je brada zdraviu prospešná


Aminokyseliny nám nechýbajú

Tieto a ďalšie aminokyseliny, ktoré získavame s jedlom, vstupujú do krvi, kde plnia svoje funkcie. To však neznamená, že tým, že prijmeme viac arginínu a lyzínu, zvýšime okamžite pocit sýtosti. Navyše je všeobecne známe, že sýtosť navodzujú proteíny, ktoré nepochybne v západnej strave nechýbajú,uvádza Andrea Ghiselli

Denne by sme mali skonzumovať jeden gram proteínov na jeden kilogram telesnej hmotnosti, teda asi 70 gramov u mužov a asi 60 gramov u žien. Ghiselli dodáva: „My však zjeme proteínov oveľa viac. Aminokyseliny, ktoré štúdia cituje, nám nechýbajú. Zrejme teda existuje iná cesta zložitého mechanizmu, ktorým je do mozgu vysielaný signál pocitu sýtosti. Podľa môjho názoru je táto štúdia veľmi zaujímavá práve pre lepšie poznanie tohto mechanizmu.

Koľko a ako rýchlo jeme

Aké jedlá teda poskytujú väčší pocit sýtosti? to tie, ktoré majú vysoký obsah proteínov, a to ako živočíšnych, tak rastlinných. Na pocit sýtosti pôsobia dva prvky: čas medzi jedlami, ktorý závisí predovšetkým na tom, koľko sme skonzumovali tuku, a mechanizmus, ktorý spôsobuje, že konzumáciu ukončíme. V tomto smere zohrávajú veľkú úlohu proteíny. Preto je sušené ovocie bohaté na tuky a proteíny známe svojou sýtivosťou, hovorí Andrea Ghiselli.


Ako sa snažíte zabrániť pocitu hladu vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Milan, ČTK, Corriere della Sera
Odporúčame