Solíte priveľa? Skúste soľ nahradiť zdravými bylinkami či korením

Soľ

pixabay.com

Svetová zdravotnícka organizácia varuje, že to so solením a celkovou konzumáciou soli preháňame. Podľa jej odporúčaní by sme jej nemali konzumovať viac ako 5 gramov denne. To sa vyrovnáva jednej čajovej lyžičke.

Nehovoríme však iba o solení ako takom, ale tiež o obsahu soli v jednotlivých potravinách, ktoré v danom dni zjeme. To znamená, že soli sa celkovo nezbavíme. Dokonca aj takzvaná neslaná diéta nie je tak celkom bez soli.

Civilizačné choroby aj návyk

Prečo je vlastne soľ nezdravá? Spája sa s civilizačnými chorobami, infarktom, vysokým krvným tlakom. Nadmerné solenie tiež zaťažuje obličky a prispieva k vzniku cukrovky. Najväčším problémom je však nadužívanie, na ktoré si ľudia veľmi rýchlo dokážu zvyknúť. V podstate je ako droga a tohto návyku sa potom ťažko  zbavovať.

Korenie i cesnak

Nie všetky typy solí sú rovnako nebezpečné. Napriek tomu obmedziť jej prísun v jedlách nie je nemožné. Špeciálne, ak ju nahradíte rôznymi koreninami či bylinkami, ktoré obohatia chuť potravín. Pomôže aj dobrý výber ingrediencií. Napríklad zázvor alebo cesnak môžu jedlo ochutiť bez toho, aby sme k nemu pridali čo by len zrnko soli.

Aj estragón, tymián alebo ligurček sú idéalne na dochutenie a dodanie pocitu “slanosti” pre jednotlivé potraviny. Dobre funguje tiež kombinácia bazalky s rozmarínom. No špeciálne málo známy ligurček dodáva jedlám špecifickú a chutnú chuť, pripomínajúci rôzne tekuté korenia.


Mohlo by vás zaujímať: Ani veľa, ani málo: Koľko soli vaše telo naozaj potrebuje?


Ďalšie korenia:

Čili korenie: Samozrejme, záleží od toho, ako máme radi ostré jedlá. Štipka jedlu však dodá intenzívnu chuť a zároveň pozitívne vplýva aj na naše zdravie. Netreba to však preháňať.

Mletá paprika: V slovenskej kuchyni nie je o mletú papriku núdza. Výhodou je jej univerzálnosť, v poličke na korenia môžeme mať sladkú, ostrú alebo napríklad údenú mletú papriku.

Kardamon: Spája sa predovšetkým s ázijskou kuchyňou. Má ľahko pikantnú chuť, dobre sa kombinuje napríklad s jogurtom alebo využíva na marinovanie mäsa.

Kurkuma: Nemá mimoriadne výraznú chuť, jedlu však vždy dodáva krásnu farbu. Zvykne sa pridávať miesto soli napríklad do ryže.

Muškátovy oriešok: Spája sa predovšetkým s dezertmi, dobre však chutí aj v zeleninových omáčkach alebo polievkach.

Mäta: Výborne sa hodí do pesta na cestoviny, na dochutenie šalátov. Veľkou výhodou je neutrálna, no za to výrazná chuť.

Pažítka: Skvelá je napríklad k pečivu s maslom, ale hodí sa aj do šalátov a rôznych jogurtových alebo smotanových omáčok.

Medvedí cesnak: V posledných rokoch je medvedí cesnak čoraz populárnejší. Je mimoriadne zdravý, zároveň nemá až tak výraznú chuť ako samotný cesnak. Hodí sa takmer do každého jedla.


Čím sa snažíte nahrádzať soľ vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: pixabay.com, pixabay.com, Filip
Odporúčame