Medová torta sa stala v posledných rokoch veľmi obľúbenou v cukrárňach i kaviarňach

Domáca „Marlenka“ na tri spôsoby: Vyskúšajte pripraviť chutnú medovú tortu

10. 04. 2018

Medová torta, takzvaná „Marlenka“ sa stala v posledných rokoch veľmi obľúbenou v cukrárňach i kaviarňach. Je ideálnou spoločníčkou ku káve. Zároveň ide o dezert, ktorý poteší celú rodinu naprieč generáciami. Inšpirujte sa troma rôznymi spôsobmi, ako ju pripraviť doma.

„Marlenka“ z domácich medových plátov

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • 4 PL medu
  • 4 vajcia
  • 5 PL kyslej smotany
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 PL oleja
  • vlašské orechy
  • ocot

Krém:

  • ½ šálky kávy
  • 250 g masla
  • 1 kondenzované mlieko
  • kôru z citróna

Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom a zmiešame s múkou. Do octu pridáme sódu bikarbónu, zmiešame a pridáme ohriaty med. Vlejeme do cesta, dodáme tiež lyžice smotany a na jemno posekané orechy. Vznikne tuhé cesto, ktoré rozvaľkáme, a rozdelíme na 6 rovnako veľkých plátov. Položíme ich na papier na pečenie a postupne pečieme na 180 stupňoch, kým nezačnú okraje hnednúť (približne 10 minút). Necháme vychladnúť priamo na papieri na pečenie. Medzičasom si pripravíme krém. Maslo rozmiešame s kondenzovaným mliekom a nastrúhame trošku kôry z citróna. Pláty jemne pofŕkame kávou, aby trošku navlhli. Krém nanášame na jednotlivé pláty. Na vrchnú vrstvu krému nasypeme odrezané a pomrvené okraje plátov zmiešané s orechmi. Necháme odležať v chladničke.


Mohlo by vás zaujímať: Ochutnajte med na tri spôsoby: Ako sušienky, domácu „marlénku“ či perníkový koláč


„Marlenka“ bez vaľkania

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 3 vajcia
  • 2 PL medu

Krém:

  • 250 g masla
  • 1 kondenzované mlieko
  • orechy
  • ½ balenia čokolády
  • 0,5 dcl mlieka

Postup: Maslo roztopíme a prilejeme do misy k múke a práškovému cukru. Pridáme vajcia a vyšľaháme, aby sa dalo cesto dobre rozotierať. Ak je príliš husté, môžeme ho rozriediť mliekom. Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti, ktoré postupne pečieme na papieri na pečenie, približne 7-8 minút. Keď cestá vychladnú, orežeme z nich okraje, ktoré ešte použijeme. Pozor na manipuláciu s cestom, keďže je pomerne krehké. Krém pripravíme vyšľahaním kondenzovaného mlieka s maslom. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a zmiešame s troškou mlieka. Pláty postupne ukladáme na seba, vždy s vrstvou krému. Krémom takisto môžeme ozdobiť okraje koláča. Vrch posypeme rozmrvenými zvyškami plátov s orechmi a roztopenou čokoládou. Necháme aspoň cez noc v chladničke.


Mohlo by vás zaujímať: Pripravte si chuťové poháriky: Aj torta môže byť umelecké dielo


Rýchla „Marlenka“ bez vaľkania a pečenia

Potrebujeme:

  • 2 balenia medových plátov
  • 1 kondenzované mlieko
  • 250 g masla
  • 0,5 l mlieka
  • 2 karamelové pudingy
  • 3 PL kryštálového cukru
  • orechy

Postup: Kondenzované mlieko varíme v plechovke asi dve hodiny. Uvaríme si pudingy, oproti návodu však použijeme menej cukru a aj mlieka, aby poriadne zhustol. Vo vodnom kúpeli necháme roztopiť maslo, ktoré zmiešame s kondenzovaným mliekom. Krém vmiešame do vychladnutého pudingu. V mise alebo na plechu rozložíme pláty, dva si odložíme na posýpku. Pláty prekrývame vrstvou krému, ten zostane tiež na vrchnej vrstve. Nevyužité pláty rozmrvíme a zmiešame ich s nadrobno posekanými orechmi, napríklad vlašskými alebo lieskovými. Tortu ňou posypeme a necháme cez noc odpočívať v chladničke.


Na aké spôsoby si Marlenku pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje recepty v diskusii pod článkom.

Autor: Milan
Foto: gettyimages