Plektrant pomôže v kuchyni aj proti chorobám

Bylinka proti chorobám, ktorá sa zíde aj v kuchyni: Vypestujte si plektrant

05. 04. 2018

Počuli ste už o rastline proti nádche, ktorú môžete pestovať doma? Najmä astmatici by si ju mali zasadiť čo najskôr. Nemala by chýbať ani ľuďom so slabšou imunitou a fajčiarom. Účinne pomáha pri bolestiach hlavy a tráviacich problémoch, no jej chuť oceníte aj v mäsových pokrmoch. Reč je o voňavej rastline s názvom plektrant.

Aromatická zeleň

Z Austrálie pochádza druh Plectranthus argentatus, ktorý má striebristo ochlpené stonky s nahusto rastúcimi listami. Prezradí ich sivozelené sfarbenie a výrazne vykrajované okraje. V domovine rastie plektrant ako večne zelený ker, u nás sa pestuje skôr ako izbová rastlina.

Prenikavá vôňa pripomína zmes mäty, medovky, gáfru a mentolu. Podľa nej sa rastlina označuje ako mexický eukalyptus alebo kubánske oregano. V Čechách ju bežne nazývajú rýmovník, pretože účinne zaženie nádchu.

Náš tip: Rozmrvte medzi prstami zopár lístkov a zhlboka vdýchnite ich vôňu. Inhalácia uvoľňuje dutiny. Alebo si z lístkov pripravte čaj.

Proti nádche i parazitom

Keď cítite, že na vás niečo lezie, uvarte si čaj z čerstvých lístkov. Zalejte 1 – 2 lístky rastliny horúcou vodou s teplotou asi 80 ºC. Nechajte lúhovať 10 minút a pite trikrát denne pri prechladnutí či nádche. Čaj pomáha uľaviť od škriabania v krku, kýchania, opuchu slizníc i bolestí hlavy.

Prospieva však aj tráveniu. Môžete ho piť pri hnačke a črevných parazitoch. Dokonca, pomôže vyplaviť obličkové a žlčníkové kamene. Zvonka sa používa výluh na omývanie rán na pokožke, pričom podporuje ich rýchle hojenie. Modrín a menších popálenín sa tiež zbavíte skôr, ak si na ne priložíte obklad. Dezinfekčné vlastnosti rastliny ocení aj ústna dutina, najmä pri aftách a problémoch so zlým dychom. Stačí chvíľu požuť lístok a vypľuť.


Mohlo by vás zaujímať: Lopúch pomáha na mastné vlasy aj mykózu: Spravte si z neho domáci liek!


Hustejšia konzistencia

Ak vás škriabe v krku, máte kašeľ a nádchu, môžete si pripraviť plektrantový sirup. Nedráždi žalúdok, pomáha uvoľniť dutiny a prinesie úľavu od bolesti hrdla.

Potrebujeme:

  • 30 – 40 lístkov plektrantu
  • 1 kg trstinového cukru
  • 1 pomaranč
  • 1 citrón
  • vodu

Postup: Citrusové plody dôkladne umyte a aj s kôrou nakrájajte na plátky. Očistené lístky nasypte do hrnca, pridajte plátky citrusov a zalejte horúcou vodou tak, aby boli všetky suroviny ponorené. Prikryte pokrievkou a nechajte aspoň 24 hodín odstáť pri izbovej teplote.

Hotový výluh preceďte a priveďte k varu. Znížte teplotu, prisypte cukor a za občasného miešania varte na miernom ohni. Nechajte redukovať, kým nedostane výluh medený odtieň a nezačne hustnúť. Konzistenciu sirupu otestujte pomocou lyžičky. Odkvapkajte trochu na tanierik a ak drží tvar, sirup hneď odstavte. Po vychladnutí totiž ešte zhustne. Teplý sirup nalejte do pohárov, pevne uzavrite a otočte dnom nahor. Uchovávajte v tme a na chladnom mieste.

Všetkými masťami mazaný

Ak si z plektrantu vyrobíte masť, poradí si šikovne s nachladnutím i poranenou pokožkou.

Potrebujeme:

  • 20 – 30 lístkov rastliny
  • 200 g tuku (najlepšie bravčovú masť alebo kokosový tuk)

Postup: Tuk rozohrejte a pridajte čerstvé lístky. Udržujte stálu teplotu a nechajte asi 2 hodiny lúhovať. Občas premiešajte a potom odstavte. Nechajte vychladnúť a na 24 hodín dajte do chladničky.  Na druhý deň znovu zohrejte a postup opakujte. Nechajte chvíľu odstáť a mierne teplé preceďte. Masť zlejte do pohárikov a skladujte v chlade. Používajte na natieranie hrudníka pri ťažkostiach s prieduškami alebo na masáž chodidiel pri nachladnutí. Masť je užitočná aj na vysušenú pokožku, poranenia kože a ľahké popáleniny.


Mohlo by vás zaujímať: Magická bylina čistec: Zbaví urieknutia i napraví tráviaci trakt


Hodí sa aj do kuchyne

Jedinečné spojenie zdraviu prospešných účinkov a nezameniteľnej arómy môžete využiť aj v kuchyni. Voňavé lístky skvele ochutia divinu, hovädzie a jahňacie mäso. Vhodné sú do marinád na grilované jedlá a do pikantných paštét. Zároveň pomáhajú znížiť vysoký krvný tlak a hladinu cholesterolu, čo sa pri konzumácii tučnejších druhov mäsa môže hodiť.

Menej vody a viac tepla

Rastlina nie je príliš náročná na pestovanie. Rastie rýchlo a možno ju rozmnožiť z vrcholových odrezkov. Dajte ich do vody a počkajte, kým pustia korene. Alebo ich zasaďte priamo do substrátu.

V marci sadeničky kúpite už aj na trhoch a v obchodoch. Doma ju však treba čo najskôr presadiť. Pozor, plektrant je citlivý na preliatie! Zalievajte ho až vtedy, keď je povrch zeminy suchý. Má rád svetlo a teplo, no priame slnko a prievan mu neprospievajú. V izbe sa mu bude dariť na východnom alebo západnom okne.

Náš tip: Pri pravidelnom zaštipovaní sa pekne rozrastie. Sušiť výhonky sa ale radšej nepokúšajte. Listy vydržia dlho svieže a šťavnaté, preto ich používajte vždy čerstvé.


Máte vlastné skúsenosti s plektrantom? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Autor: Vlaďa
Foto: gettyimages