K jari patrí neodmysliteľne májová bryndza a čerstvá zelenina dopestované na vlastnej záhrade. Najlepšie je, ak sa tieto suroviny dajú zakomponovať do receptov, ktoré nezaberú veľa času, no zároveň potešia každého člena rodiny. Skúste preto rýchlu bryndzovú nátierku, zeleninovú polievku či šalát z púpavových listov, ktorý obsahuje množstvo vitamínu C. Nakoniec si doprajte dezert v podobe rýchleho kokosového koláča.
Nátierka s májovou bryndzou
Potrebujeme:
- 150 g májovej bryndze
- 150 g jemného hrudkovitého tvarohu
- 50 g masla
- 1 menšiu cibuľu
- soľ
- mletú rascu
- mletú červenú papriku
- pažítku
Postup: Najprv si v miske zmiešame bryndzu, maslo a tvaroh. Potom zmes dochutíme prelisovaným cesnakom, nadrobno nakrájanou cibuľkou, rascou, soľou a vhodná je aj červená paprika. Všetko spolu rozmixujeme, natrieme na čerstvé pečivo a posypeme pažítkou.
Mohlo by vás zaujímať: Jarné zelené polievky: Sú nielen chutné, ale aj zdravé!
Jarná zeleninová polievka
Potrebujeme:
- 3 mrkvy
- 3 väčšie zemiaky
- 2 kaleráby
- 2 petržleny
- 1 zeler
- 70 g hrášku
- 50 g krupice
- 2 vajcia
- petržlenovú vňať
- maslo
- rascu
- soľ
Postup: V hrnci si najprv necháme rozpustiť maslo, na ktorom tri minúty pražíme nakrájanú zeleninu, okrem zemiakov. Po opražení pridáme na kocky nakrájané zemiaky, osolíme, dodáme rascu a zalejeme vodou. Varíme dovtedy, kým zelenina nie je mäkká. Potom si pripravíme z vajíčok a krupice haluškové cesto. Cesto pretlačíme do polievky a varíme dovtedy, kým halušky nevyplávajú na povrch. Pridáme čerstvú petržlenovú vňať, chvíľu povaríme a podávame.
Mohlo by vás zaujímať: Jarné rolky či kung pao: Pripravte si chutnú „čínu“ aj u seba doma
Osviežujúci šalát s púpavou
Potrebujeme:
- 1 šálku púpavových listov
- ½ hrnčeka vlašských orechov
- 5 veľkých reďkoviek
- olivový olej
- citrónovú šťavu
- soľ
Postup: Púpavové listy si dobre umyjeme a nakrájame na drobné kúsky. Potom pridáme umyté a na kúsky nakrájané reďkovky a takisto aj vlašské orechy. Polejeme zálievkou, ktorú pripravíme zmiešaním olivového oleja, citrónovej šťavy a soli. Šalát dáme na hodinku do chladničky, aby sa chute dobre spojili a podávame.
Mohlo by vás zaujímať: Rýchle recepty pre lenivcov: Stačia vám 3 ingrediencie a dosiahnete gurmánsky zážitok
Kokosový dezert
Potrebujeme:
- 300 ml mlieka
- 300 g polohrubej múky
- 200 g hnedého cukru
- 150 g kokosu
- 3 vajcia
- 1 kypriaci prášok
- 1 vanilkový cukor
- 2 horké čokolády na polevu
- olej
Postup: V miske si najprv zmiešame vajcia, hnedý cukor a vanilkový cukor. Keď sú suroviny dobre zmiešané, pridáme mlieko, olej, kypriaci prášok, múku a kokos. Cesto vymiešame a vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry, ktorá je vyhriata na 200 stupňov a pečieme 15 minút. Potom teplotu v rúre znížime na 100 stupňov a dopekáme ďalších 15 minút. Či je cesto upečené skontrolujeme vpichnutím špáradla. Nakoniec polejeme roztopenou horkou čokoládou.
Aké chutné jarné jedlá si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom recepty v diskusii pod článkom.
Zdieľať na