Chutná sekaná trikrát inak: Inšpirujte sa klasikou, vege aj kuracou verziou

Sekaná

commons.wikimedia.org

Sekaná patrí v kuchyni nášho regiónu ku klasikám. Výborne chutí napríklad so zemiakovou kašou, ale tiež s chlebom. Najlepšia je dobre vychladená pár hodín po dopečení. Z nasledovných troch receptov sa môžete inšpirovať a pripraviť si bravčovú klasiku, alebo experimentovať so syrovo-kuracou a vegetariánskou verziou.

Bravčová sekaná s vajíčkom

Potrebujeme:

  • 1 kg bravčového mäsa (napríklad z pliecka)
  • 4 vajcia
  • 2 ks staršieho pečiva
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL kečupu
  • 1 PL horčice
  • 200 g termizovaného tvarohu
  • 1 cibuľu
  • soľ, čierne korenie
  • mletú rascu
  • červenú papriku
  • mlieko

Postup: Dve vajcia si uvaríme natvrdo a olúpeme. Pečivo natrháme na kocky a zalejeme teplým mliekom. Keď zmäkne, dodáme mleté mäso, nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak, soľ, čierne korenie, mletú papriku, rascu, horčicu a kečup. Pridáme dve vajcia a tvaroh a vypracujeme.  Mokrými rukami vytvarujeme dva bochníky, do ktorých vložíme uvarené vajcia tak, aby neboli vidieť. Zvinieme do alobalu pomastenom olivovým olejom, podlejeme trochou vody a pečieme v predohriatej rúre približne 40 minút na 180°C, vtedy vrch rolády odbalíme a dopekáme ďalších približne 20 minút.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Super rýchla a lacná dobrota zo zemiakov: Máte ju za pár minút


Vegetariánska sekaná

Potrebujeme:

  • 100 g sójového granulátu
  • 100 g červenej šošovice
  • 3 vajcia
  • 1 balenie údeného tofu
  • 1 mrkvu
  • 1 PL horčice
  • 1 PL kečupu
  • mlieko
  • 2 kusy staršieho pečiva
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, čierne korenie
  • mletú rascu
  • mletú papriku

Postup: V horúcej posolenej a okorenenej vode necháme zmäknúť sójový granulát. Zlejeme ho a vyžmýkame. Medzitým si dáme variť červenú šošovicu podľa návodu na obale a dve vajcia. Natrhané pečivo zalejeme teplým mliekom a necháme zmäknúť. Nadrobno nakrájame cibuľu a cesnak, pridáme k nim strúhanú mrkvu, sóju, rukami rozdrvené tofu, šošovicu, pečivo, soľ, čierne korenie, kečup, horčicu, rascu, papriku a jedno vajce. Vymiesime a vytvarujeme bochník, do ktorého vložíme uvarené vajcia. Ak je cesto príliš riedke, môžeme ho zahustiť napríklad ovsenými vločkami, strúhankou alebo múkou. Bochníky pečieme vo vymastenej a strúhankou vysypanej forme približne 50 minút pri 180°C.


Mohlo by vás zaujímať: Nielen príroda, ale aj jedlo hýri farbami: Tip na chutné obedy


Kuracia sekaná so syrom

Potrebujeme:

  • 500 g kuracieho mäsa
  • 100 g tvrdého syra
  • 4 vajcia
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 mrkvu
  • 1 PL horčice
  • 1 PL kečupu
  • soľ, čierne korenie
  • mletú papriku
  • mletú rascu
  • petržlenovú vňať

Postup: Dve vajcia uvaríme natvrdo. Tvrdý syr nastrúhame, pridáme k nemu nastrúhanú mrkvu a najemno nasekanú cibuľu, cesnak a petržlenovú vňať. Rozmiešame s pomletým kuracím mäsom, ideálne prsiami. Pridáme dve vajcia a korenie podľa chuti. Vytvarujeme pravidelné bochníky, do ktorých ukryjeme uvarené vajce. Pečieme vo forme zabalené v alobale približne 50 minút na 180°, posledných 20 minút vrch odbalíme, aby sa pekne prepiekol.


Na aké spôsoby si sekanú pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: commons.wikimedia.org, commons.wikimedia.org, Milan
Odporúčame