Aké pozitíva so sebou prináša konzumácia obľúbeného šalátu?

Čas šalátu je tu: Čo všetko vám jeho listy ponúkajú?

19. 05. 2012

Šťavnatý šalát neodmysliteľne patrí do nášho jedálnička. Ponúka množstvo kombinácii s inými potravinami v čerstvom stave, no je chutný aj po tepelnej úprave.

Červený šalát má svoju farbu vďaka vysokému obsahu karoténu. Je jedným z najlepších zdrojov týchto látok. Karotény podporujú tvorbu červených krviniek a kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku a zároveň chránia ľudské telo pred vplyvmi voľných radikálov. Zelené druhy šalátu sú zasa bohatšie na horčík. Dôsledkom nedostatku horčíka sa cítime nervózni alebo unavení, strácame energiu a nedokážeme sa koncentrovať. Šalát je preto ideálnym jedlom na zvýšenie našej výkonnosti. Hlavne vďaka veľkým obchodným reťazcom si v súčasnosti môžeme vybrať z rozličných kultivarov šalátov – svetlozelený až žltobiely, červenkastý, cukrový s jemne horkastou chuťou, kučeravý i s pevnou hlávkou alebo chrumkavý (ľadový šalát).


Tiež by vás mohlo zaujať: Zelená pochúťka pre vaše zdravie: Čo takto dať si špenát?


Čo šalát ponúka

Hlávkový šalát obsahuje antioxidanty. Je zdrojom železa a kyseliny listovej. Povzbudzuje trávenie a činnosť pečene. Pomáha odstraňovať únavu, zvyšuje svalovú výkonnosť a posilňuje srdce. Je vhodný ako prevencia srdcovocievnych ochorení, porúch trávenia a pečene. Zlepšuje okysličenie buniek i proces zužitkovania bielkovín. Šalát obsahuje veľa vody. Dobre požutý a natrávený prináša zo žalúdka do čriev množstvo vlákniny. Tá zabezpečuje rýchlejšie pohyby čriev, čím odstráni zápchu spôsobenú zníženou činnosťou tráviaceho traktu. Vláknina má schopnosť naviazať a tým odstraňovať jedovaté látky a tuky. Šalát je preto neodmysliteľný pri akejkoľvek redukčnej diéte.

Mladý šalát aj doma

Šalát je možné využiť aj v inej podobe ako celú hlávku. Mladé, čerstvo zrezané listy, majú špeciálny názov „baby leaf“. U nás dostať tieto mladé lístky už natrhané a zabalené v igelitových vreckách. Nie je však nič jednoduchšie ako si takýto jemný šalát vypestovať. Semienka vysievame priamo na záhon, ale rovnakú službu nám zaistí i väčší kvetináč na balkóne. Aby sme docielili požadovanú hustotu, treba mať cca 1,5 – 2 gramy semienok na meter štvorcový. Rastlinky sa nepretŕhajú a zber začína až keď dorastú do výšky 10 cm. Lístky sa môžu otrhávať jednotlivo, alebo postupne zrezávať celý porast. Ak budete zrezávať rastlinky 2,5 cm nad zemou, hlúbik zostane v zemi a dáte pritom pozor, aby sa pri reze nepoškodilo srdiečko, o mesiac môžete rezať znova. Takýmto výsevom sa dajú vyžiť rôzne uvoľnené plochy výsev na záhone, či skleníku. Šalátovým riadkom sa bude výborne dariť aj medzi pomalšie rastúcou zeleninou ako je mrkva alebo petržlen. Originálnu šalátovú zmes získate vysiatím zmesi rôznych odrôd šalátov.


Tiež by vás mohlo zaujať: Zázrak pre vaše zdravie: Spravte si kvasenú kapustu aj sami doma!


Rada na záver

Ak chcete aby šalát čo najdlhšie vydržal na hriadke a nevybehol do kvetu, spomaľte jeho príjem živín narezaním koreňa tesne pod listami.

TEXT: Janka
Foto: sxc.hu

Súvisiace články