Koreniny sú aromatické prísady zvýrazňujúce chuť a vôňu potravín. Ich množstvo v jedle býva také nepatrné, až sa zdá byť bezvýznamné. Opak je však pravdou. Veľa druhov korenín podporuje trávenie a upevňuje naše zdravie.
Korenilo sa už v antike
Staré národy ako Rimania, Egypťania a Číňania používali koreniny na liečenie rôznych neduhov. Poznali aj ich účinok na trávenie. Už Hebrejci si posýpali strukoviny čiernym korením. Cesnak mal zase chrániť staviteľov pyramíd pred chorobami a Arabi používali koreniny proti smädu na púšti. A oveľa neskôr Európania nosili guľôčky z aromatických korenín ako ochranu pred morovou nákazou.
Malá dávka, veľký význam
Koreniny – korene, kôra, semená a iné časti rastlín – zvyšujú pestrosť stravy. Vyskytujú sa v nich vitamíny, minerálne látky a najmä éterické oleje, ktoré sú nositeľom vône a chute. Navyše uľahčujú trávenie a pritom detoxikujú organizmus. Zvyšujú sekréciu tráviacich štiav, niekedy už pri zacítení vône či pohľade na ne. Treba však s nimi zaobchádzať s mierou, aby zbytočne nepodráždili obličky alebo pečeň.
Mohlo by vás zaujímať: 7 korení, ktoré oživia jedlá a prospejú telu: Majú miesto aj vo vašej kuchyni?
Škodí, alebo nám prospieva?
Tvrdenia o údajnej škodlivosti štipľavého korenia sú zastarané a chybné. Ak by napríklad čierne korenie bolo škodlivé, Turci by vymreli na koreňový mor a Maďarov a Bulharov by sužovala papriková choroba. Len Angličania so svojou fádnou kuchyňou by mali zdravé žalúdky. To však vôbec nezodpovedá realite.
Pálivú chuť korenia vnímame len v ústach a pažeráku. Tráviaca sústava a žalúdok ho necíti. Pokrm dochutený korením ľahšie natrávi, čím zabraňuje nafukovaniu, kŕčom a iným ťažkostiam. Koreniny sú teda pre náš tráviaci systém priam nevyhnutné. Okrem známeho čierneho a nového korenia môžeme využiť mnoho ďalších na lepšie trávenie a posilnenie zdravia.
Ak máte chuť na sladké
Aníz utišuje kŕče a uľahčuje vykašliavanie. Je skvelou prísadou do zákuskov, likérov a cukríkov. Klinčeky pôsobia omladzujúco, antisepticky, upokojujúco a rozohrievajúco. Vhodné sú do horúcich nápojov. Brusnice majú veľa vitamínov a tiež antokyány, ktoré urýchľujú trávenie ťažkých jedál. Upravujú sa najčastejšie na omáčku, kompót a osviežujúcu limonádu.
Mohlo by vás zaujímať: Obľúbené karí korenie: Jemný závan exotiky v našich kuchyniach
Posila pre srdce a nervy
Bazalka podporuje činnosť žalúdka, zmierňuje nafukovanie a kŕče. Stimuluje tiež srdce a nervy. Čerstvá sa dobre dopĺňa s paradajkovým šalátom, sušená sa hodí do polievok a vývarov. Kvôli zachovaniu chute sa už neodporúča pridávať iné koreniny.
Rasca takisto eliminuje plynatosť, povzbudzuje srdce a nervy. Výborne dochutí mäsové omáčky, kapustové jedlá aj chlieb. Mletá rasca s majoránom v rovnakom pomere sa odporúčajú na rýchle odstránenie nafukovania či pálenia záhy po jedle. Užite polovicu lyžičky tejto zmesi a zapite vodou. Ak to nepomôže, zopakujte viackrát.
Rozmarín pôsobí močopudne, žlčopudne, podporuje srdcovú a nervovú činnosť. Vhodný je k tučným rybám, mäsám, ale aj na zemiaky.
Poradia si s ťažko stráviteľným jedlom
Cesnak znižuje krvný tlak a slúži ako najlepšie prírodné antibiotikum. Zabíja baktérie, uľahčuje vykašliavanie a pôsobí proti črevným parazitom. Ak podusíme baraninu našpikovanú cesnakom spolu s bobkovým listom a borievkami, stratí nepríjemnú vôňu, no zachová si svoje výživové hodnoty.
Cibuľa taktiež znižuje tlak a uľahčuje vykašliavanie. Spolu s čiernym korením pomáha telu pri ťažšie stráviteľných druhoch mäsa. Surová pôsobí ako vnútorná dezinfekcia a vynikne v zeleninových šalátoch. Ak máte problémy s trávením cibule, uvarte ju vo vode.
Borievky sú ideálne do kapusty. Pred koncom varenia pridajte za lyžičku na osobu. Žuvanie bobúľ pomáha pri pálení záhy, artritíde, reumatizme a zápaloch močových ciest.
Muškátový oriešok a bobkový list tiež uľahčujú trávenie tukov a posilňujú žalúdok.
Mohlo by vás zaujímať: 5 byliniek pre vašu kuchyňu: Skvelé do varenia i pri zdravotných problémoch
Do omáčok ako stvorené
Koriander pôsobí proti kŕčom a používa sa do mäsových omáčok, na konzervovanie mäsa a rýb v octovom náleve.
Kôpor povzbudzuje činnosť žalúdka, obmedzuje plynatosť a pôsobí močopudne. Semeno aj vňať sú „povinnou výbavou“ nakladaných i čerstvých uhoriek.
Saturejka stimuluje činnosť žalúdka a má močopudné účinky. Sušená sa pridáva do syrov, mäsových omáčok a tiež uhoriek.
Tymian podporuje činnosť žalúdka, srdca a obličiek, tíši kŕče a uľahčuje vykašliavanie. Možno ho pridať všade, kde sú iné zelené prísady: do vývarov, bujónov, ale aj mäsových omáčok.
Šalviové listy majú najmä posilňujúce a protizápalové účinky. Pomleté na prášok sa pridávajú k divine, hydine, rybám, do strukovinových i zeleninových polievok.
Estragón nepodceňujte
Estragón je u nás dosť nedocenená bylinka. Pritom posilňuje žalúdok a pomáha pri žalúdočnej neuróze i zápaloch slizníc tráviaceho traktu. Hodí sa do polievok, omáčok, k rybám i hubám. Vďaka svojej výraznej chuti ho môže oceniť aj pacient s diétou bez soli.
Aké koreniny pri varení najviac využívate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na