Vybrali sme pre vás recepty a postupy, ktoré už dlhé roky patria medzi najobľúbenejšie a nesklamú svojou chuťou ani trvácnosťou. Možno aj vy si ich v takomto prevedení pamätáte. Ak nie, určite stoja za vyskúšanie. Ako na to?
Voňavý hruškový kompót ako od babičky
Hruškám sa v našich zemepisných podmienkach zvyčajne darí a na konci leta sa ich konáre stromov prehýbajú pod ťarchou úrody. Majú výraznú aromatickú chuť aj vôňu a bola by škoda nemať pár pohárov do zásoby. Vyberajte také, ktoré nie sú úplne zrelé. Zavárať by sa mali tie s pevnou dužinou, ktorá sa nerozvarí.
Náš tip na zaujímavé podujatie: Marco Rajt & Band
Potrebujeme:
- hrušky
- kyselinu citrónovú
- citróny
- klinčeky
- na nálev: na 1 liter vody 600 g cukru
Postup: Orientačne sa dá rátať s tým, že na 1 pohár s objemom 7 dcl spotrebujeme 500 g hrušiek, 200 ml nálevu, 1 plátok citróna a 3 klinčeky. Na začiatok hrušky očistíme od šúp, nakrájame na polovice alebo štvrte a zbavíme jadrovníkov, stopiek, kalichov a stvrdnutých stredových vlákien. Odkladáme ich do lavóra s vodou, kde na 1 liter vody pridáme 1 čajovú lyžičku kyseliny citrónovej (zabráni zhnednutiu). Na dno zaváracieho pohára dáme plátok citróna a postupne ukladáme hrušky. Približne 1-1,5 cm od okraja ponecháme voľné. Zalejeme nálevom a pridáme 3 klinčeky. Sterilizujeme pri teplote 90 °C po dobu 20 minút. Ak boli hrušky tvrdšie, ponecháme o 5 minút dlhšie.
Mohlo by vás zaujímať: Objavte umenie zavárania: 20 tipov, s ktorými sa podarí na jednotku
Zaváraná tekvica na prívarok a polievku
Tekvica je chuťovo neutrálna. Dá sa zavariť na sladko aj na slano a dochutiť rôznymi koreninami. Popri rôznych ananásových experimentoch nikdy nesklame tento recept, vďaka ktorému budete mať chutný tekvicový prívarok alebo polievku aj v januári.
Potrebujeme:
- 3 kg tekvice
- pár vetvičiek kôpru
- na nálev: 1 l vody, 100 ml octu, 1 PL soli (20 g), 1 PL cukru (10-15 g)
Postup: Tekvicu (bielu, maslovú alebo aj hokaido) zbavíme šupky a jadrovníkov. Nastrúhame na hrubšie, podobne ako do prívarku. Všetku nastrúhanú tekvicu zalejeme studenou vodou a necháme od večera do rána odstáť. Nálev zvaríme z uvedených ingrediencií. Na dno každého pohára dáme umytú vetvičku kôpru. Tekvicu vyžmýkame a vrstvíme do pohárov. Pozor, neutláčame rukou! Iba poklepkávaním po pohári mierne hustíme. Približne 3 cm od vrchu prestaneme s plnením. Zalejeme nálevom tak, aby bola všetka tekvica ponorená a dôkladne uzavrieme viečkom. Sterilizujeme pri teplote 80 °C po dobu 30 minút (mladú tekvicu) alebo 40 minút (staršiu tekvicu).
Mohlo by vás zaujímať: Katastrofy, ktoré vás môžu pri zaváraní postihnúť: Ako im predísť?
Výborné zavárané hríby bez lepenia a povlaku
Ak si donesiete domov plné košíky voňavých hríbov, môžete ich okrem sušenia a mrazenia spracovať aj zaváraním do menších pohárov. Výborne sa hodia k mäsu na šťave alebo do cestovinových šalátov. Často sa však v pohári zlepia, natlačia k viečku a chytia nepekný povlak. Vieme, ako tomu predísť!
Potrebujeme:
- hríby – najlepšie sa hodia suchohríby, rýdziky, kozáky alebo pôvabnice
- soľ
- kyselinu citrónovú
- cibuľu
- bobkové listy
- na sladkokyslý nálev: 1 l vody, 300 ml octu, 200 g cukru, 30 g soli, horčičné semienko, čierne korenie celé, nové korenie celé (alebo klasický nálev na uhorky, ako máte radi)
Postup: Vodu v hrnci privedieme do varu, pridáme lyžicu soli a 1 čajovú lyžičku kyseliny citrónovej. Hríby očistíme a vložíme na 5 minút do vriacej vody. Nebojte sa kyslosti. Vďaka nej sa v pohároch nebudú o seba lepiť. Hríby scedíme a prepláchneme studenou vodou. Do pohárov (najlepšie s objemom 250-300 ml) dáme na dno pár koliesok cibule a 1 bobkový list. Predvarené hríby naložíme do pohárov, zalejeme sladkokyslým nálevom a pevne uzatvoríme. Sterilizujeme 15-20 minút pri teplote 90 °C.
Čo si doma zvyknete zavárať vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na